• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

N-Mosfet (Irka)

Reakcji
0
Witam. Od długiego czasu przymierzałem się do budowy wzmacniacza. Padło na N-Mosfet (Irka). Wielu ludziom trułem du... aby dobrze mi wyszło a w szczególności Irkowi :) A wiec do rzeczy:

-2x kit AVT (stwierdziłem że trzeba od czegoś zacząć jak na pierwszy raz)
-Transformator TS400VA 230/2x32V
-kondensatory 2x10000uF
-mostek
-4xIRFP250
-potencjometr
-kabelki
-itd
-obudowa-i tu problem bo nie ma i nie wiem co wykombinować z tym, pomysły???

Elementy na płytce mam przylutowane. Zasilacz (zdjęcie), wiem wiem jakby nie wyglądał ale co tam robie to dla siebie a nie dla kogoś. O dalszych przebiegach będę pisał na bieżąco.

Może i nie starannie wszytko mi wychodzi ale robie wzmacniacz dla siebie i już a najważniejsze że mi się ma podobać nie :)

Przewody do tranzystorów mocy daj w miarę możliwości jak najkrótsze tranzystor od stabilizacji termicznej też zamocuj na przewodach blisko któregoś tranzystora mocy.

Wzmacniacz odpalił za pierwszym razem :) Zero problemów. Na razie tranzystory mam na 10cm przewody ale to sie skróci gdy w obudowę dam całość. Teraz ustawienie prądu i gitara:)

[ Dodano: 2009-03-05, 16:07 ]
Czy jeśli trafo będzie od płytek z radiatorem na przewodach ok 10cm zbyt blisko co coś może stać się czy nie mam czego się obawiać?

[ Dodano: 2009-03-05, 18:21 ]

Mogę dać takie ułożenie? Nie za blisko? Kable jeszcze skrócę... Dam jeszcze jakiś wiatraczek.

[ Dodano: 2009-03-05, 18:25 ]
Albo może czymś odgrodzić trafo od radiatorami z płytkami?

Trafo raczej siac nie bedzie. Radiatory to chyba tak na styk - z wiatraczkiem powinno byc okej.

Tak tylko sobie to przyłożyłem aby dowiedzieć się czy taka możliwość może być. Tak mam zamiar dać wiatraczek czy tam ze dwa.

[ Dodano: 2009-03-07, 23:00 ]
I pierwsze problemy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=183180#183180

[ Dodano: 2009-03-31, 14:38 ]
Włączyłem jedną końcówkę i dałem na połowę głośności, podłączyłem równolegle kolumny od tej wieży http://www.bazarcen.pl/product_361001.html co dało 4,5ohm. Prąd spoczynkowy przy ciepłym radiatorze wzmacniacza wcześniej ustawiłem 35mA. No teraz tak gra już tak z godzinę na połowie rozkręconego potencjometru. W domu głośno. Więcej nie podgłaszam bo zaraz sąsiad przyjdzie. Radiator po godzinie ma na tranzystorze 52 stopni a na radiatorze 43 stopni. Wsio jest ok czy jednak po takim czasie za gorąco lub coś?

Powrót