• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

na jakich przetwornikach kolumny do stx-450-4-SC?

Reakcji
0
witam,
zrobiłem ostatnio suba na stx-42-450-4SC w budzie brutto 86l netto ok.60l z trzema br o wymiarach 9,5x4cm i dł 35cm strojonego na 36Hz vent mach-0,04
tutaj wykres:

teraz moje monitorki są zdecydowanie zasłabłe do niego :/ przy niskiej mocy grają ładnie ale przy większych głośnościach wymiekaja ;/
a mam jednego arz6604 w budzie 20l z 2 tweeterami i drugiego arz’ta w budzie 7litrów(jeszcze suba 80w ale już odłączony)
tak wgl. to jestem zadowolony z arz’etów

to tak chce zrobić kolumny najlepiej 3 drożne z wykorzystaniem głośnika GDN-22-300-8-SW(bo taki posiadam i nie mam co z nim zrobić xD), które będą miały dużą moc i uzupełnia całe pasmo. Oglądałem już wiele projektów ale nie wiem jakie przetworniki wybrać dlatego proszę o pomoc w wyborze?

na pewno głośniejsze od arz te 3 drogi nie będą.
czym napędzasz arz ?
kamil4772 napisał:
zrobiłem ostatnio suba na stx-42-450-4SC w budzie brutto 86l netto ok.60l z trzema br o wymiarach 9,5x4cm i dł 35cm strojonego na 36Hz
duuużo za mała ta buda.

takero napisał:
na pewno głośniejsze od arz te 3 drogi nie będą.
co mozesz polecic? :grin:
takero napisał:
kamil4772 napisał:
zrobiłem ostatnio suba na stx-42-450-4SC w budzie brutto 86l netto ok.60l z trzema br o wymiarach 9,5x4cm i dł 35cm strojonego na 36Hz
duuużo za mała ta buda.
nie zalezało mi na niskim zejsciu, a rożnicy wielkiej nie było i tak nisko zestroiłem, juz kiedys zrobiłem suba w za duzej budzie i przez to miałem kupe roboty :/
tak wgl z suba jestem zachwycony :mrgreen:

90W do tych nowych kolumn dla 4ohm...do suba mam 200W(wbudowany filtr) i na stanie untra 20w 8ohm oczywiscie wszystko RMS
ale nie kieruj sie tym kolumny moga byc mocniejsze

kamil4772 napisał:
nie zalezało mi na niskim zejsciu, a rożnicy wielkiej nie było i tak nisko zestroiłem, juz kiedys zrobiłem suba w za duzej budzie i przez to miałem kupe roboty :/
to jak zależało Ci na zejściu i nie chciałeś robić większej budy niż te 60l oraz jeśli nie masz przynajmniej 300w wzmaka to po co pakowałeś się w ten głośnik który z założenia jest zupełnym przeciwieństwem tego czego potrzebujesz ?

[ Dodano: 2008-09-14, 20:55 ]
kamil4772 napisał:
90W do tych nowych kolumn dla 4ohm...do suba mam 200W i na stanie untra 20w 8ohm
konkretnie jakie wzmacniacze.

takero napisał:
to jak zależało Ci na zejściu i nie chciałeś robić większej budy niż te 60l oraz jeśli nie masz przynajmniej 300w wzmaka to po co pakowałeś się w ten głośnik który z założenia jest zupełnym przeciwieństwem tego czego potrzebujesz ?
hmm...poniewaz wczesniej miałem jakiegos no-name 80w i było mi mało
...chciałem bas do 40 Hz, a ten głosnik nalepiej wypadał w symulacjach...wiadomo wysoka efektywnosc zwraca niską moc wzmaka, przynajmniej głosnik spokojnie wytrzymuje to co dostaje.

a co jestes taki przeciwny temu głosnikowi? za niecałe 200zł mam 450W spl na poziomie 95db i przyjemny bas

P.S jak masz czas zrób sobie symke w wiekszej budzie zobaczysz ze nie ma wiekszej różnicy ;) z tym zejsciem to miałem na mysli ze nie zalezało mi na niskim zestrajaniu tego głosnika-30Hz to przesada ;/
takero napisał:
konkretnie jakie wzmacniacze.

takie cos:
http://matronix.pl/?cmd=WST200
i samochodowy blaupunkt mkII zasilany z prostownika i aku no i ta unitra

kamil4772 napisał:
hmm...poniewaz wczesniej miałem jakiegos no-name 80w i było mi mało
...chciałem bas do 40 Hz, a ten głosnik nalepiej wypadał w symulacjach...wiadomo wysoka efektywnosc zwraca niską moc, przynajmniej głosnik spokojnie wytrzymuje to co dostaje.
nie moc jest ważna tylko to że ten głośnik gra w budzie conajmniej 2 razy mniejszej niż powinien, w tej samej obudowie 32 zagrałaby dużo niżej.
A co do symulacji - podoba Ci się sub który ma f3 przy 60hz ? Czyli tyle co zwykłe monitorki...

kamil4772 napisał:
i samochodowy blaupunkt mkII zasilany z prostownika i aku
90w przy 4R ? Chyba żartujesz :)
Masz ze 2 x 30w, no może 40w :)

kamil4772 napisał:
a co jestes taki przeciwny temu głosnikowi? za niecałe 200zł mam 450W spl na poziomie 95db i przyjemny bas
jakie znaczenie ma moc skoro Twój wzmak ma 200w ,a Twoja buda jest duuużo za mała do tego kalibru głośnika ?
Głośnik strasznie podbija wyższy , dudniący bas, za to nie ma tego najniższego, przytaczany wyżej stx 32 grałby tam duużo lepiej i z wyższym SPLem w basie.

takero napisał:
kamil4772 napisał:
i samochodowy blaupunkt mkII zasilany z prostownika i aku
90w przy 4R ? Chyba żartujesz :)
Masz ze 2 x 30w, no może 40w :)
ze strony producenta:
Moc sinusoidalna@4 Om 2x60 / 1x180 W
Moc sinusoidalna@2 Om 2x90 W

symka w obudowie o 166,(6)% wieksza od mojej

a tu w lepszej jakosci niestety przesadziłem z kompresja :roll:
http://img178.imageshack.us/my.php?image=porcopyyu2.jpg

mozemy sie skupic na temacie :roll:
czyli na jakich przetwornikach zrobic kolumny do stx-450-4-SC?

w sumie nie zalezy mi na stereo to 2 kolumny mozna podpiąc pod mostek i mam wtedy to 180W albo 2ohm 2x90W

kamil4772 napisał:
ze strony producenta:
Cytat
Moc sinusoidalna@4 Om 2x60 / 1x180 W
Moc sinusoidalna@2 Om 2x90 W
90w przy 2 ohm, to po pierwsze, przy 4 masz 60w, a po drugie to przy 14,4v, a Ty masz 12v, co pozwala założyć że masz około 2 x 30 parę wat.

kamil4772 napisał:
symka w obudowie o 166,(6)% wieksza od mojej
kolejny argument mówiący za tym żeby zdecydować się na 32...

kamil4772 napisał:
czyli na jakich przetwornikach zrobic kolumny do stx-450-4-SC?
z tym napędem który masz ? Tylko i wyłącznie ARZ, wsadź je tylko do takich samych bud, wystarczy 10-15l closed.
kamil4772 napisał:
w sumie nie zalezy mi na stereo to 2 kolumny mozna podpiąc pod mostek i mam wtedy to 180W albo 2ohm 2x90W
paranoja...
I nie 180,a pewnie ze 100w.

przy 14,4v, a Ty masz 12v, co pozwala założyć że masz około 2 x 30 parę
mam 14,4V bo na stale jest do prostownika podpięte(tzn.prostownik 6A do akumulatora a z akumulatora do wzmaka)

co wy sie tego tak uczepiliscie arz nie wytrzymuje chce cos mocniejszego?
i w arz mam dobre budy nie opłaca mi sie ich zmieniac :P

takero napisał:
nie widziałem jeszcze prostownika 14,4v, ale widać mało widziałem...
ehh mój bład zasugerowałem sie tym ze napiecie po podłaczeniu prostownika do aku rosnie bo tak było jak kiedys mierzyłem tylko nie umiałem odczytan ile to jest Volt :roll:
ale w terorii mozna ladować do tych 14,4V :P

co wam zalezy dac propozycjie przetworników? tylko musicie sie sprzeczac ze mna :/ przeciez arz nawet połowy mocy z tego nei wytrzymuja :P
kupie sobie mocniejszy wzmak ;] jak stwierdze ze ten co teraz mam jest za słaby :P

kamil4772 napisał:
kupie sobie mocniejszy wzmak ;] jak stwierdze ze ten co teraz mam jest za słaby :P

Nie tylko ilosc ale i jakosc sie liczy. Napisz co to za wzmak CA tam masz.

Jesli chodzi o ARZ to takero kieys napisal ze wytrzymaly impreze 100W na clipie na sztuke. Wg mnie rozsadna wartoscia dla ARZ jest jakies 50W z zapasem.. szczegolnie jesli to ma tak jak piszesz osiagac duze natezenia dzwieku. ARZ mozesz uzupelnic od gory (skoro dol juz masz) jakims tweeterem ale musialbys niestety zaprojektowac pod to zwrotnice a sprzetu pomiarowego przypuszczam nie masz.... lepiej puscic ARZke samą, nie jest taka zla choc najwyzszych tonow jej troche brakuje i daja sie we znaki charki kierunkowe.

koszmarna jest ta charka stx, frontów stereo takich bym nie chciał, nie mówiąc o subie. jak tak bardzo patrzysz na wykresy to tutaj mój stx 22-120-8-ss sprzed roku, jakieś 25-30 litrów. power ma, zejście też, ale jakiejś rewelacyjnej jakości nie można oczekiwać, jest ok.
2b9be23ee1d431f6med.png

a zasilanie samochodowym radiem to też "niezazbytnio". IMO zacznij od normalnego wzmaka czy ampli bo łupiesz, a nie grasz pewnie.

Napisz co to za wzmak CA tam masz.
a zasilanie samochodowym radiem to też "niezazbytnio"
to dopiero paranoja
to jest markowy zasilacz blaupunkta a nie jakies tam radio samochodowe :P co do niego macie? :P
http://www.audiophile.pl/p/2097_blaupunkt_gta_2_mkii

Jesli chodzi o ARZ to takero kieys napisal ze wytrzymaly impreze 100W
moim zdaniem bez problemów wytrzymuja 90W :P w szególności w małej obudowie mam takiego jednego w 7-8litrach tylko niestety jakość stanowczo spada :P i jest trochę krzykliwy :P

jakimś twe eterem
pisałem w pierwszym poście ze mam dwa w jednej kolumnie

szczegolnie jesli to ma tak jak piszesz osiagac duze natezenia dźwięku

wyobraź sobie tego mojego suba 42-450 i takiego arz. Chodzi żeby kolumny dawały podobne natężenie co ten stx, dajcie sobie spokój z ARZ’tami! Na czym mogę zbudować nowe kolumny?

Zamiast ARZ, polecam Beyma 10AGN albo Beyma 8MI100.
przynajmniej cos konkretnego ;]

kamil4772 napisał:
Cytat
szczegolnie jesli to ma tak jak piszesz osiagac duze natezenia dźwięku

wyobraź sobie tego mojego suba 42-450 i takiego arz. Chodzi żeby kolumny dawały podobne natężenie co ten stx, dajcie sobie spokój z ARZ’tami! Na czym mogę zbudować nowe kolumny?

Kolego po tym temacie widze ze masz bardzo skromna wiedze nt audio. Pokaz mi prosze kolumny (oczywiscie pomijamy rozwiazania estradowe bo jak rozumiem to jest audio do jakiegostam pokoju a nie na estrade) ktore wytworza taki sam SPL jak ARZka? (nie przecze ze sa ale pokaz mi je to podyskutujemy o nich)

Cytat

Jesli chodzi o ARZ to takero kieys napisal ze wytrzymaly impreze 100W

moim zdaniem bez problemów wytrzymuja 90W :P w szególności w małej obudowie mam takiego jednego w 7-8litrach tylko niestety jakość stanowczo spada :P i jest trochę krzykliwy :P

Przestan sie ludzic ze masz tam 2x90W ;) to po pierwsze juz ci to takero wyjasnial (ja dodam prostownik 6A*12V=72VA na cały wzmacniacz + straty mocy itd.. no ile to moze miec?). Po 2 krzykliwosc tego zestawu jest raczej zasluga:
- kiepskich tweeterow
- przesteru wzmaka
- kiepskiego wzmaka
- zlej zwrotnicy
... podaj prosze jesli chcesz rzetelnych odpowiedzi:

- co to za tweetery?
- jaka tam siedzi zwrotka?
- jakie masz pomieszczenie?
- budrzet?

Maly dodatek twoj sub przy 200W : 117db 1x ARZ przy 50W 110db 2x ARZ przy 50W na sztuke 113db.

Roznica efektywnosci pomiedzy ARZ a subem 4db... oczywiscie to przy max mocy dla suba i wcale nie max mocy dla ARZ. Jesli podasz ARZ te 100W te zagra z takim samym natezeniem co sub. To jeszcze apropo tego:

kamil4772 napisał:
Chodzi żeby kolumny dawały podobne natężenie co ten stx, dajcie sobie spokój z ARZ’tami!

Dlaczego nie daja rady?... moze jednak ten wzmak nie oddaje 90W :cool:

kamil4772 napisał:
przeciez arz nawet połowy mocy z tego nei wytrzymuja :P
to dziwne bo u mnie wytrzymują bite 100w... Nie głośniki za słabe tylko wzmak który traci kontrolę.

wasik1989 napisał:
Zamiast ARZ, polecam Beyma 10AGN albo Beyma 8MI100.
co koledze zrobi wielką różnicę...

kamil4772 napisał:
moim zdaniem bez problemów wytrzymuja 90W
ciekawe skąd to wiesz nie dysponując takim wzmakiem ;) ARZ mają 4R, a ta moc to niedość że przy 2R , to jeszcze przy 14.4 v, a nie 12, ale o tym była już mowa.

kamil4772 napisał:
pisałem w pierwszym poście ze mam dwa w jednej kolumnie
jakie ? masz tam jakąś zwrotnicę ?
btw - dwa wysokotonowce to niezła porażka -interferencja.

kamil4772 napisał:
nie wina kolumn, tylko wzmacniacza, z normalnym wzmacniaczem te arzety zaczną grać , nawet rozpatrując sprawę teoretycznie - 42 ma 93dB, ARZ ma około 90, ale są dwa więc wystarczy że każdemu zapniesz te 80-100 w i poziomy głośności teoretyczne nie biorące pod uwagę wielu czynników będą podobne, szczególnie że to naprawdę głośne głośniki.
Z tym wzmacniaczem który masz to nic nie zagra głośniej, arz naprawdę łatwo napędzić, czego nie można powiedzieć o tym co chcesz zbudować z 22 sw, poza tym nie zdajesz sobię sprawy z tego ile by kosztowały takie 3 drogi.

Mam dla Ciebie propozycję, skoro 2 wysokotonówki dla Ciebie dobrze grają, to kup mocniejszy wzmacniacz i zrób kolumny z 2 x ARZ na sztukę. Będzie tanio i głośno.

Ile masz kasy na te modyfikacje / budowę ?

[ Dodano: 2008-09-14, 23:40 ]
n_omyzs, ubiegłeś mnie :)

takero napisał:
n_omyzs, ubiegłeś mnie :)

Tak :P... ja proponuje koledze jako ze jest z katowic zeby wsadzil te ARZ w jakies normalne paczki i podpiol pod dobry wzmacniacz i dopiero wtedy mowil jak to gra.
Prawda jest taka ze zestaw ktorego sluchasz ma duzo slabych punktow.

Ciezko sie wypowiadac o brzmieniu glosnika pod kiepskim wzmakiem i brzmieniu wzmacniacza pod kiepskim glosnikiem...

Wywal te wysokotonowki bo i tak nie masz zwrotnicy do tego i GWARANTUJE ci ze lepiej zagraja bez tych tweeterow, zrob dla nich budy po 15-20L i odpal pod porzadnym wzmakiem (jakosc) ktory odda im te 50W lub troche wiecej. Ew jak zbijesz paczki to wpadnij do mnie (z kato jestes) to porownasz je z monitorami troche wyzszej klasy, zobaczysz co mozna zmienic i na ile.

Powrót