• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

na jakich przetwornikach kolumny do stx-450-4-SC?

n_omyzs napisał:
Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ale jesli chcesz i drivery i te wysokotonowki za 28zł to cos pomieszales :P.. bierz albo to albo to.

PS jak zbudujesz to ja wpadne do ciebie posluchac bo zestawic calkiem ciekawy ;)

haha no własnie wczoraj to po drugiej pisałem juz sam nie wiedziałem o co chodzi i pomieszałem :) :oops:

te gwizdki chyba wezme

moze napiszesz jak Ty to widzisz?

P.S tak wgl. kupiłem sobie do suba taki panel 300W
miałem kupic tego uni150 ale irek nie odpisał a czekac na nigo musiałbym z miesiac

czyli wzmacniacz z suba 200W mono idzie do tych kolumn
ewe.jescze mam mozliwosc do jednej kolumny podpiąć ten wzmak co ma 180W(ten samochodowy) tzn.w mostku i ten z suba 200W czyli prawie 2*200W

Ja bym nie bral drivera ale zwykle wysokotonowce stx'a ktore proponowales a do tego glosnik ktory mozna wysoko uciac i nie schodzi masakrycznie nisko.

Powiem ci ze mam moze glupi (nie mam osluchania z estradowymi glosniczkami) zebys wziol po 2 sztuki visatona bg 20 8ohm... mam takiego w piecyku i powiem ci ze spokojnie wytrzymywal 50W przez cala impreze. To jest szerokopasmowiec ale moze zagrac calkiem fajnie... do tego jest chyba projekt na stronie visatona w ktorym jest wlasnie 2x bg20 + driverek ktory polecal wasik czyli zwrotnica gotowa.

2x8ohm rownloegle to masz 4 ohm i z uniampa na to moglbys podac wtedy 120W (trzeba by sprawdzic ile wytrzyma w danej aplikacji ten bg20 bo u mnie jest w malej zamknietej z podbiciem o pare db wysokiego basu i mysle ze moglby wiecej nic te 50W wytrzymac a visaton proponuje br i to duze).

http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/breitband/bg20_8.html
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/2_wege/mb208_h/index.html

n_omyzs, dobrze mówi, zrób kopie tego co podał link, jest cały projekt gotowy więc nic tylko brać ;)

Tylko znowu to co chcesz zrobic nie trzyma sie kupy. Po co ten panel kupiłeś? Do suba tak?

To ten co masz w subie teraz 200W to sprzedaj, i sprzedaj tez ten samochodowy - za to ze je sprzedaż, to kup sobie porządny domowy dużej mocy wzmacniacz stereo do tych kolumn ktore n_omyzs, i ja proponujemy ;) Wtedy jakos to bedzie mialo rece i nogi

Ostatatnio miałem dużo na głowie i nawet nie znalazlem czasu żeby nad tym pomyśleć :(

Doszedłem do wniosku, że zacznę od zwiększenia objętość suba tak o 40l(do 100l), będzie schodzić przy -3dB do 40hZ(teraz 50hZ) strojenie na 33hZ, bo go jeszcze nie obiłem to sobie mogę pozwolic :) Chodziarz wcale to nie znaczy, że głośnik źle gra po prostu może lepiej :D

2x8ohm rownloegle to masz 4 ohm i z uniampa na to moglbys podac wtedy 120W (trzeba by sprawdzic ile wytrzyma w danej aplikacji ten bg20 bo u mnie jest w malej zamknietej z podbiciem o pare db wysokiego basu i mysle ze moglby wiecej nic te 50W wytrzymac a visaton proponuje br i to duze).

http://www.visaton.de/en/...and/bg20_8.html
http://www.visaton.de/en/...08_h/index.html

to prawie to samo jakbym zrobił konstrukcje na arz z gwizdkiem(na arz nawet bym wolał porównywalne SPl). Odpada ze względu na niską moc.

Bardziej interesuje mnie cos w stylu:

8MI100 8” ma 250W i 98dB kosztuje 250zł pasmo 150-7kHz trzeba by uciąć na 400Hz może 300Hz

cos co niżej schodzi:

12BR70 239zł 95dB 25-4kHz zagra już od 40Hz i tak można uciać
ten głośnik to taka "półestrada" optymalny do budy z 40-60l

10AG/N 138zł 60W 60-17kHz 97dB ;

12AG100 240zł 12” 80W 50Hz 50 Hz-18kHz 101dB cos pod gitare tylko z z szerokim pasmem przenoszenia

do tego GDWT-18-200-8-PB(w nowym elektroniku kupie, oszczędzę 20zł na przesyłce) cięty zależnie do jakiego głosnika

Jak idać wszytkie głosniki z SPL powyżej 95dB i o to chodzi :) faworytem jest 8MI100

Co waszym zdaniem kupić? (już tak ostatecznie bo temat sie dluży ;])

P.S ////Offtop
Roznica efektywnosci pomiedzy ARZ a subem 4db... oczywiscie to przy max mocy dla suba i wcale nie max mocy dla ARZ. Jesli podasz ARZ te 100W te zagra z takim samym natezeniem co sub.

jak to obliczyć bez robienia symulacji z góry przepraszam jak pytanie nie na miejscu. :oops:

To ten co masz w subie teraz 200W to sprzedaj, i sprzedaj tez ten samochodowy - za to ze je sprzedaż, to kup sobie porządny domowy dużej mocy wzmacniacz stereo do tych kolumn ktore n_omyzs, i ja proponujemy Wtedy jakos to bedzie mialo rece i nogi.

Mam teraz w subie panel 300W(Matronix - WXP3K) muszeprzyznać swietna dynamika :). I dwie koncówki jedna 200W i druga 100W RMS na razie wystarczy.
Mam zamiar zamówić uni150 ale Irek napisał mi ze ma ograniczoną ilość. Pewnie musiałbym czekać z 2miechy Gdyby nie te problemy to zamiast panelu kupiłbym tego uni.

Głosniki beyma najlepiej zamawiac na http://www.elmuz.com.pl/cenniki/cennik_beyma.htm ?

Pierwsze co, to tak wysoko chcesz subwoofer ucinać? na 400Hz? To już wtedy będzie woofer a nie sub. Podział to max 100Hz - Tutaj 8Mi100 musiało by mieć dość "spora" obudowę bo ok 25litrów i zagra wtedy liniowo od 10Hz. Ew. coś co Ci łeb urwie przy samej dupie że tak powiem:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p132,12ga50

Kosztuje 250zł - i ma 103 db w paśmie które nasz ludzki słuch odbiera najbardziej... W połaczeniu z GDWT-18-200-8-PB zrobisz coś, co będzie głośne że ho ho :) Na pewno dorówna subowi ;)

Ten panel do suba może zostać - ale kup coś porzadnego do tych nowych nadstawek - np. ode mnie Elmuza 2x150W mocy rzeczywistej za 400zł.

To zamawiam 8Mi100
Tu wykres w zestawieniu z subem
http://img181.imageshack.us/my.php?image=porwnaiecopyhd9.jpg

wiem wyglada jakby sub mial straszna charke ale to jest wykres SPL
wystarczy odczytac max podbicie 1,9dB przy 60hz wiec nie jest źle ;) to w tej 100l budzie:P
Pierwsze co, to tak wysoko chcesz subwoofer ucinać? na 400Hz? To już wtedy będzie woofer a nie sub. Podział to max 100Hz

nie mam zamiaru
w panelu mam filtr regulowany od 30hz do 100hz(ustawiony cały czasn na 30) zastanawiałem sie własnie co zrobic z ta dziurą w pasmie xD

to jak polecasz uciać 8Mi100? u dołu i u góry?

i jak tego GDWT?

zrobisz coś, co będzie głośne że ho ho Na pewno dorówna subowi

własnie o to chodzi :mrgreen: taki cel ;) a wy przy tych arz sie tak upieraliscie ;P

jakby na to nie patrzeć zagra to ponad 2 razy glosniej od arz. przy takim samym wzmacniaczu.
wiem ze miales na mysli 12GA50 ale z 8mi100 tez bedzie głosne ze ho ho ;)

np. ode mnie Elmuza 2x150W mocy rzeczywistej za 400zł.

przemysle to zobacze jak to bedzie grało na tym co mam

kamil4772, polecam uciąć beymy na 100Hz od dołu i na 3kHz od góry. STXa odciąć też od dołu na 3kHz, to chyba logiczne. Tylko trzeba te 18db/okt zwrotkę zrobić. Jak już to SPL końcowy zestawu na ARZ to 111db, zaś 8Mi100 to 120db czyli 9db czyli 3 razy głośniej.

wasik1989 napisał:
kamil4772, polecam uciąć beymy na 100Hz od dołu i na 3kHz od góry. STXa odciąć też od dołu na 3kHz, to chyba logiczne. Tylko trzeba te 18db/okt zwrotkę zrobić. Jak już to SPL końcowy zestawu na ARZ to 111db, zaś 8Mi100 to 120db czyli 9db czyli 3 razy głośniej.

dzieki czyli juz wszystko jasne :)
bude zrobie malutka 30*25*40 i wszystko juz tam wsadze
koszty tez nie wysokie :D z 400zł za kolumne :)
oczywiscie połącze, żeby było 4ohm

jeszcze tylko kogos do zrobienia zwrotnicy musze poszukac xD

jak to obiczyc

Roznica efektywnosci pomiedzy ARZ a subem 4db... oczywiscie to przy max mocy dla suba i wcale nie max mocy dla ARZ. Jesli podasz ARZ te 100W te zagra z takim samym natezeniem co sub.

jak to obliczyć bez robienia symulacji z góry przepraszam jak pytanie nie na miejscu.

takero napisał:
wasik1989 napisał:
9db czyli 3 razy głośniej.
jakoś błedne mniemanie masz o tej skali logarytmicznej , 9dB to nie jest 3 x glośniej.

mozesz rozwinać?
myslałem, ze wzrost o 3dB natężenia dźwieku daje jeszcze raz glosniej??

Jesli masz podany SPL z "Wata" np 93db to to mamy przy 1W. Przy podwojeniu mocy dostajesz +3db az do momentu kiedy osiagniesz moc maxymalna glosnika. Czyli np:

SPL = 96db/1W
MOC RMS = 100W

1W = 96
2W = 99
4W = 103
8W = 106

itd

100W = nie wiem ile nie chce mi sie dodawac tych trojek :P....

kamil4772 napisał:
w panelu mam filtr regulowany od 30hz do 100hz(ustawiony cały czasn na 30) zastanawiałem sie własnie co zrobic z ta dziurą w pasmie xD

Nie tnij tak nisko bo go marnujesz :P

kamil4772 napisał:
a wy przy tych arz sie tak upieraliscie ;P

Bo arz to bardzo dobry glosnik w swojej cenie ;)... pomysl ze za te twoje 250zł na jedna beyme moglbys miec 10 arzow :)... to by dopiero mialo SPL z rzedu 120db ;).. z jednego W

3dB to o ile dobrze pamiętam najmniejsza zauważalna zmiana głośności, 2 razy głośniej to 6-10dB, w zależności od książki :)

Dobrze, to najlepiej nie używać pojęcia x razy głośniej tylko określać ile to db głośniej - będzie mniej komplikacji i bardziej przejrzyście.

zależy co rozumiemy pod pojęciem głośności... Głośność to odczucie subiektywne i dla jednego najmniejsza słyszalna różnica to 1dB a drugi nie usłyszy 6 :D

jeśli głośność traktujemy jako moc akustyczną to wtedy 3dB to 2x większa moc akustyczna ale z subiektywną oceną głośności ma to nie wiele wspólnego.

Powrót