• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Nadstawki estradowe- STX GDS-30-200-8-SE + GDWT 18-200-8-SE

Reakcji
0
Witam. ; )))

Dzisiaj chciałbym zaprezentować wszystkim forumowiczom moją niskobudżetową konstrukcję nadstawek estradowych na przetwornikach firmy STX.Założenia były takie,aby zbudować kolumny które zagrają w domu jak i na sali czy w plenerze.Nadstawki miały być lekkie,o dużej mocy,w miarę mobilne,wytrzymałe konstrukcyjnie i dobrze wyglądać.Myślę,że wszystkie założenia zostały spełnione.Mam 15 lat a kolumny były robione z pomocą taty.Każda z kolumn dysponuje mocą 200W RMS.Kolumny zostały wyposażone w samorobną zwrotnicę,której elementy zostały zamontowane na samodzielnie wytrawianej płytce.To teraz może trochę o kosztach:

Kosztorys:

-2xGDS-160 zł
-2xGDWT-60 zł
-Bass Reflexy,wkręty,kleje,narożniki,terminale,elementy do zwrotnicy,śruby do głośników,obicie-ok.180 zł
-Płyty,wytłumienie-miałem

Całość: ok.400 zł

Wrażenia odsłuchowe:po podłączeniu kolumn do domowego wzmacniacza 2x100W przy 8ohm miło się zaskoczyłem,kolumny mają bardzo dobrą efektywność i nawet było czuć na ciele kick bass.Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji,a w przyszłości mam zamiar dobudować do tych nadstawek basy na STX GDN 38-550 i dokupić jakąś końcówkę mocy lub powermixer.

Załączniki

• IMG20101206_002.jpg
    IMG20101206_002.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 0
  • PC091376.jpg
    PC091376.jpg
    77.3 KB · Wyświetleń: 0
  • PC091385.jpg
    PC091385.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 0
  • PC111404.jpg
    PC111404.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 0
  • PC101394.jpg
    PC101394.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 0
Czemu akurat taka zwrotka? Jakiś schemat?
Paczki całkiem ładne i schludne:) Nie widzę tylko sensu pakowania tego głośnia do bas refleksu...
Co to za biała obwódka wokół cewki w GDS-ach? Tam między tą większą tubką a właściwą membrana?

Bo elementy do takiej zwrotki dobrał mi użytkownik elektrody,zwrotka na płytce wytrawianej samodzielnie,ponieważ znajomy znający się na elektronice wybił mi z głowy robienie zwrotnicy na kawałku klepki i łączenia tego kabelkami. Ten głosnik sprawdza się w bass refleksie,jest kick bass a pozatym było już kilka konstrukcji z tym głosnikiem w obudowie bass-reflex.Pozatym pomyślałem,że skoro GDS 30/30 tonsila gorszy od tego STX'a pod każdym względem był w obudowie bass-reflex to czemu ten STX nie może być w bass-reflexie.Ta biała obwódka to klej,oczywiście tak jest już było fabrycznie.

jak na twoje 15lat to wyszly bardzo ladnie
jeden minus co do zwrotnicy. Moze i wartosci dobrze dobrales ale jakos cewki to porazka. Mam taka cewke w domu i jej wielkosc w porownaniu do moc jaka ma przenosic jest poprostu smieszna. Kraza opinie, ze one sie "niszcza" przy duzysz mocach. Rozmawialem o tym ze Slawkiem i powiedzial, ze dla nich to max 100W. Narazie sluchasz z malego wzmacniacza to wystarczy ale jak podepniesz cos mocniejszego to moze sie cos stac. Zmien ja na jakas rdzeniowa o grubszej srednicy drutu.
Btw: jakiej wartosci sa tam elemety i kond na ile V?

Ten głosnik sprawdza się w bass refleksie

Mam te głośniki i mam inne odczucia.

Kraza opinie, ze one sie "niszcza" przy duzysz mocach

Krążą, krążą i chyba ja je zacząłem :) Cewka po dostarczeniu trochę ponad 100W (mniej więcej, nie mam watomierza w palcach...) po prostu zaczęła się topić... Drut wytrzymał, ale zaczął się okropnie grzać i ten plastikowy rdzeń po prostu zaczął płynąć... Sam drut też pewnie po jakimś czasie by nie wytrzymał... Mogę jutro (a raczej dziś...) wstawić fotki :)

melislaw tak, chyba to od ciebie slyszalem. Nawet ze Slawkiem o tym gadalem i sam potwierdzil, ze do 100W wytrzymuja.
Takze kolego jak chcesz wiecej mocy im podawac to zmien ta cewke na wiekszy kaliber.

---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post o 10:08 ----------

nadal uwazam, ze wartosc tej cewki jest zla
wg mnie powinno byc cos miedzy 0,8-1,5 a co wy o tym myslicie?
Teraz pewnie charakterystyki sie nakladaja i powstala wielka gora w miejscu podzialu. Kolumny zapewne sa bardzo krzykliwe.

Witam,Ja już pisałem na elce że mi się podobają,wizualnie. Reszta tak jak koledzy piszą. Rada na przyszłość: nie bierz sobie do serca to co Ci pisze użytkownik DDN,już o tym pisałem na elce. Masz źle policzoną zwrotnicę (nie mierzoną) na złych elementach a on Ci jeszcze każe podłączyć to pod końcówkę mocy... no nie poważny człowiek.

Napisz jaką miałeś tą żarówkę która Ci poszła w sylwestra no i jakie tam masz rezystory (o ile w ogóle masz,bo skoro DDN ci taką zwrotnicę zrobił to się nie zdziwię jak ich nie będzie).

Te cewki mają rdzeń ferrytowy a nie plastikowy ! Rezystorów nie mam,a żarówke miałem 12v 21W.Kondensator ma 100v.To już myślę,że lepiej wyjąć tą całą zwrotnice i tylko wstawić żarówkę i kondensator na GDWT i starczy.W końcu to budżetowe nadstawki i nie będą grały na jakiś światowych konferencjach czy imprezach.A z tego co mi rozrysował i tłumaczył znajomy znający się na tych sprawach to fakt charakterystyki są blisko na wykresie ale jednak nie nachodzą na siebie.

---------- Post dodany o 12:40 ---------- Poprzedni post o 12:36 ----------

Na zdjęciu jest wzmacniacz którym to napędzałem na sylwku.

Kenwood ka-880sd, 2x100w przy 8ohm (oczywiście to moc prawdziwa a nie max),THD 0,005%,Klasa chyba AB o ile się nie myle.

To tak strojenie około 50 Hz,litraż około 50 litrów a wymiary wewnętrzne hmmm... wys.-56cm,szer.-32.cm,głęb.-30cm (normalnie były by 32cm ale front jest cofnięty o 2cm) . To na tyle,jak coś wymiary zewnetrzne to 59cmx36cmx36cm.Po odliczeniu wszystkiego wychodzi około 50 litrów. ;D

Dzięki. ;) Powiedz mi jeszcze jedno, jak to gra? chodzi mi o "jakość" :cool: Kumpel chce żebym mu zrobił kolumny które zagrają tak głośno żeby zagłuszyły aktualne (jakieś tam NONAME) Nie zwracając za bardzo uwagi na jakość. Pokój ma z 25m2 więc z basem nie powinno być problemu, nawet taki kick-bas wystarczy (jak poczuje go na klacie to się zdziwi) tylko wzmaka ma słabego... 50w@8R, ale do takiego pokoju wystarczy ;)

Te kolumny zagrają głośno,a czy głośniej od tamtych no namów to przecież nikt nie jest w stanie odpowiedzieć bo nie wiadomo co to jest :) Ale strzelam że te STX-y będą głośniejsze,i daję na to 99% :) Wzmacniacz trochę słaby (do imprez,czyt. głośniejsze granie) ale do słuchania na co dzień to nawet 20W starczy.

Zagrają na 100% bo to jakieś Alpierdy w obudowie. a wątpię żeby one miały więcej niż 90dB/w/m. Raczej imprez nie będzie robił, ale już mu uświadomiłem, że z tym wzmakiem to może tylko w domu. ;)

Powiem Ci dymit,że dla mnie jak za tą cene to gra bosko ;D. Nawet powiedzialbym ze nie grają gorzej jakością od domowych kolumn typu Altus 140,chyba ze mam coś ze słuchem ale myślę,że nie.

No że od Altusów nie odstępują to się nie dziwię ;) A poza tematem Altusy to ni kolumny domowe, ni imprezowe (czyt. mała estrada) W gimnazjum grało się na A140 "dyskoteki"( miały popalone gdwt) i nikt nie narzekał na brak wysokich tonów. Hehe ta młodzież była przy głuchawa ;) ale w tym wieku liczy się "bum bum buuum" no i tyle było na 70m2. Dzięki za informacje, i pozdrawiam ;)

Powrót