• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nagłośnienie sali zabaw

Reakcji
0
Witajcie. Co byście polecili do stworzenia nagłośnienia niewielkiej sali zabaw? ( ok 150m2). Na razie muzyka leci z jakichs głośników sufitowych ale potrzebuję czasami większego natężenia niskich częstotliwości. Kolumny bym podwiesił do podciągów pod sufitem. Co do jakości dźwieku to nie ma co szaleć, bardziej chodzi o stworzenie dobrego klimatu podczas niektórych spektakli. Podłączone byłoby to do wzmacniacza o który ostatnio pytałem - http://www.mediaav.pl/product/1476/elektronika-wm-5245.html

Niestety budżet nie najlepszy bo miliard rzeczy do zrobienia ale pytanie czy w ogóle pchać się w DIY czy można coś wyrwać w rozsądnych pieniądzach

Pozdr

A zarzucisz jakimiś przykładami? I pytanie czy mowa o jakichs estradówkach czy zwykłych domowych??

Pozdr

Jakie pole chcesz nagłośnić tymi paczkami? Czy to ma być pole widowni podczas spektaklu?

IMO nie ma sensu domowych kolumn zanabywać do takiego celu. Zbyt delikatne do takich zastosowań, zazwyczaj też za ciche. No i, przy większej ilości, kłopoty z ustawieniem.
Jaki masz budżet na sprzęt? Pamiętaj też, że okablowanie trzeba zakupić, zawiesia/statywy...

Ogólnie po podłodze to jakieś 50m2. Kubatura sporo większa:)
Zastanawiam się czy się nie porywam z motyką na słońce. Kolumny chcę podwiesić z dwóch stron na tych podciągach jak na obrazku.

Pozdr

tak jak myslalem
wg mnie nie ma sensu isc tutaj w estrade
raczej cos na wzor radiowezla
wiecej malych kolumn niz malo duzych
zagluszy i tak glosne dzieciaki :/

wszystko z stx gra poprawnie
roznice sa subtelne w basie i w srednich tonach
tutaj byly wycofane nieco srednie tony i bas taki "tłuczkowaty"

ale masz racje, gabarytowo i cenowo jest ok

Nie wiem jak te f130n podejrzewam ze powinno być lepiej.
Słuchałem F130 - starszej wersji i środek był wycofany jak Paweł mówi. Góra była nieciekawa. Te tanie wysokotonówki słabo grają. Na szczęście nie grały długo bo padły a że miałem pod ręką parę ALX. Zaczęło to wtedy grać tak że można było słuchać bez bólu uszu.

Wszystko fajnie tylko zauważyłem dopiero teraz że towar na razie niedostępny:) Myślę, że za takie pieniądze nawet bym nie usiadł do DIy - pomijam już permanentny brak czasu i chroniczne zmęczenie:)). Obawiam się tylko tego "tłuczkowatego" basu jak to nazwał Paweł.

Przy takich inwestycjach i tak trzeba wyłączyć swój super słuch "audiofila" i pójść po rozum do głowy który się nazywa "stosunek jakości do ceny":))
Zobaczymy , najwyżej oddam po rodzinie jak będzie za słabo

Pozdr

Możesz powalczyć z wytłumieniem i strojeniem BR.
W starszej wersji obudowa miała chyba 16 lub 18 litrów. To trochę za mało do 8" głośnika

W starszej wersji obudowa miała chyba 16 lub 18 litrów. To trochę za mało do 8" głośnika
i pewnie dlatego tak gra :/

ja bym poszedl nawet w mniejsze kolumny. kiedys mieli efektowe E-250 na 16cm. teraz widze tylko E-200 na 13cm
montowalem je koledze w hotelu (recepcja, restauracja, kawalek parkietu do tanca)
mimo iz to basem nie powala, to bylo wystarczajaco do codziennego sluchania

w pracy jak masz za duzo basu to zaczyna to denerwowac, meczyc i draznic. zobaczcie sklepy w galeriach handlowych gdzie maja subwoofery. po 15min juz wkurza, a co dopiero caly dzien w tym siedziec :(
tak wiec ja bym w duza ilosc basu nie szedl

pamietaj zeby dokupic do tego transformatowy sieciowe i dac wiecej glosnikow ;)

pamietaj zeby dokupic do tego transformatowy sieciowe i dac wiecej glosnikow
Weźźź:) ja jestem zwykły inżynier, przełóż mi to na język polski:))

Tego basu ma być właśnie nadto jak tego będę potrzebował. Normalnie to leci jakaś muzyka z rmf baby albo Youtube ale przy urodzinach tematycznych czasami potrzeba rzucić "mięchem" zeby dzieciaki zrobiły WOW.

A może jakieś satelitki z subem który w miarę potrzeby bym włączał?? Tylko jak wielki by musiał być ten sub:/

Weźźź ja jestem zwykły inżynier, przełóż mi to na język polski)
naglosnienie duzych obiektow wyglada tak
1. dajesz malo kolumn i musisz dac glosno muzyke.
na srodku cisza, poglos, niewiele rozumiesz, a przy kolumnach glowa boli od glosnosci...
2. dajesz pelno malych glosnikow rowno rozlozonych. wtedy cichutko puszczasz muzyke i wszedzie jest zrozumila i nikogo nie zagluszasz ;)

a transformatory sieciowe sa do instalacji 100v
https://allegro.pl/oferta/transformator-glosnikowy-110v-lub-70v-40w-radiowez-7130052485
w ten sposob omijasz problem laczenia glosnikow w 4-8ohm ;)

A może jakieś satelitki z subem który w miarę potrzeby bym włączał?? Tylko jak wielki by musiał być ten sub:/
znowu przychodzi problem ze sklepow w galeriach. suby maja w rogu i w pomieszczeniu brzmi to paskudnie :/

Powrót