• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nagłośnienie Vectra B - GMS?

Reakcji
0
Witam,
poszukałem, były tematy o omedze i o zestawie GMS, natomiast ja chciałbym aby troszkę indywidualnie podejść do mojego problemu.

Jako że zakupiłem niedawno samochód i z kasą jest bardzo krucho, to chciałem się na chwilę obecną zorientować i zakupić zestaw do 200zł separowany.
Wydaje mi się że fabryczne tweetery są dobrze rozmieszczone, a także nawet nieźle grają. Jeżeli różnica w nich na korzyść missionów jest znacząca, to je wymienie razem z kondensatorem - akurat mam zbędne Jantzeny 4,7uF u i 3,3uF. Więc jak? radzicie wymieniać? Czy zostawić te z zestawu który zakupię, bądź oryginalne które są aktualnie zamontowane?

Natomiast głośniki midbasowe mają zawieszenie do regeneracji, co niestety jest nie do przeskoczenia. Wole kupić nowe ;) Jest to rozmiar 16cm.

Zastanawiam się nad zestawami GMS960 i Tonsil Speed, Helixy słyszalem i nieźle, aczkolwiek nie takie brzmienie lubie. Może jakaś alternatywa? Zestaw Alpine widziałem na allegro od kumpla w sumie, i tak budżetowo to wygląda, nie słyszałem jak gra, jak zagrają lepiej niż zestaw fabryczny, mogę się skusić. Czy ktoś słyszał: GŁOŚNIKI ALPINE 1750s 6-1/2" (16cm) (nr 685496353)

I teraz dwa pytania dla posiadaczy Vectr, jak puścić grubsze kable do radia i wzmacniacza? Tzn narazie będzie to samo Radio Clariona http://www.audiophile.pl/p/1849_clarion_db178rmp bo takie było a nie mam kasy na zmianę.

Drugie pytanie co do fabrycznych maskownic - są plastikowe i okropne - macie jakieś inne alternatywy?

Czekam na odpowiedzi, sugestie i propozycje.

Pozdrawiam, Łukasz

Skoro i tak chcesz kupować zestaw to odpuść sobie miision z allegro.

Zorientuj się jaką maksymalną głębokość mogą mieć głośniki w twoim przypadku. GMS są głębsze od chociażby tonsili czy helixów, a np. w astrze F nie mieszczą się.

LightSound napisał:
Helixy słyszalem i nieźle, aczkolwiek nie takie brzmienie lubie.
To może podaj konkretnie co Ci się nie podobało w helixach? Mało basu? Wysokie kłuły w uszy?

Tzn, nie że się uparłem na zestaw, po prostu wątpie żebym dostał o 20zł taniej jakieś sensowne 16cm ;) A tak to dostane zwrotke i wysokie dodatkowo. Sprawdzę głębokość, ale to nie problem chyba dać grubsze dystanse? Chce zrezygnować całkiem z oryginalnych maskownic i dać coś w stylu więc nie będzie z tym problemów:

http://www.allegro.pl/item680331952_maskownica_oslona_ochronna_glosnika_max_32cm.html

Co do helixów, one grają sucho, a ja potrzebuje czegoś ciepłego. W domu mam Morela MDT29 + Tonsile 13/50/9 więc cieplutko grają ;) Może to wina radia była, bądź nie wytłumionego samochodu, ale grało to sucho. A z GMSów możesz jeszcze któreś polecić?

Będzie sub na 2xMDS08 lub XAW210HC albo i nawet HCT12T. Ale to już w późniejszym czasie, więc nie muszą grać dobrym basem, ale kickbas by się przydał.

LightSound,to ja na Twoim miejscu brałbym te speedy 1700, biorąc głównie pod uwage woofery.Miałem ten zestaw i w sumie tweetery i zwrotnice pogoniłem,ale niskie zostały.
Czekają z średniakami Infinity 6913cs i wysokimi wavecor na montaż w aktywce.

Przyjrzałem się przed chwilą speedom 1700 z Allegro i są chyba inne woofery?
Moje są bez literki s, samo 1700,,i jest napisane 120wat , kosz niklowany.

GMS nie słyszałem, jak już wspominałem uderz do powalli na strefie lub elektrodzie(i tu, i tu jest modem). Słyszał na pewno i GMS i Speeda.

Słyszałem woofery tonsila u powalli na Soniaku XM i grało to miękko, "poduchowato". Podejrzewam, że przypadłyby Ci do gustu. Tweeterów nie słyszałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby były to te same tweetery co mission z allegro(te po 10zł/szt).
GMS nie miałem jeszcze okazji słyszeć.

Jeśli interesuje Cię jakość to zainteresowałbym się kupnem wooferów ProA Simplex 16. Gra to miękko, więc powinno Ci się spodobać.
W późniejszym czasie dokupiłbyś tweetery(np. simplexy, albo helixy hxs1, oba to dosyć łagodne tweetery).

Wyjdzie Cię taki zestaw w ostatecznym rozrachunku znacznie drożej, ale moim zdaniem warto.

cursor napisał:
jak już wspominałem uderz do powalli na strefie lub elektrodzie(i tu, i tu jest modem). Słyszał na pewno i GMS i Speeda.
pisalem do niego PW na tamtym forum

niestety autor nie wyrazil zgody na publikacje tego fragmentu rozmowy wiec musialem usunac

Ma koleś fantazje:)
Po prostu hiend taki jak mds08:D

Fakt faktem, ze P236 kosztują sporo, ale dzięki temu nie zabije się ich lichym filtrem 80hz i ledwo 100rms. Zapuszczałem im 250rms na stronę pełnym pasmem od dołu. To już było na styk, ale żyły i żyją nadal. No i chyba kolega zapomniał o tweeterze i zwrotce przewyższające (co sam napisał?) Tonsile.

Ten woofer w różnych postaciach gra w innych zestawach co już pisałem. Tylko czemu Tonsil pada a Helix grał i gra dalej? Może tu trzeba upatrywać różnic.

Nie neguje Tonsili, bo przecież chodzi o kasę, więc można o nich pomyśleć.

[ Dodano: 2009-07-18, 09:19 ]
cursor napisał:
Jeśli interesuje Cię jakość to zainteresowałbym się kupnem wooferów ProA Simplex 16. Gra to miękko, więc powinno Ci się spodobać.
W późniejszym czasie dokupiłbyś tweetery(np. simplexy, albo helixy hxs1, oba to dosyć łagodne tweetery).
Również jestem za tym rozwiązaniem. Szczególnie, że z tweeterów jesteś w miarę zadowolony.

Powiedzcie jakie tweterki i zwrotke zakupic do tych tonsilów (te z zestawu poszłyby na allegro) czy za ok 100-150zł coś dostanę??

poloTDI napisał:
czy za ok 100-150zł coś dostanę??
nawet jak uda sie kupic cos dobrego to bez odpowiedniej zwrotnicy taki zabieg niewiele da. a zwrotnicy nie kupisz bo trzeba robic pomiary
a pomiary w samochodzie w amatorskich warunkach to bardzo trudna rzecz :P

Pawel S. napisał:
poloTDI napisał:
czy za ok 100-150zł coś dostanę??
nawet jak uda sie kupic cos dobrego to bez odpowiedniej zwrotnicy taki zabieg niewiele da. a zwrotnicy nie kupisz bo trzeba robic pomiary
a pomiary w samochodzie w amatorskich warunkach to bardzo trudna rzecz :P
True. Do tego, jeśli można by porównać te Tonsile do Proa Simplex czy Helix P206, to taki tweeter będzie zarąbiście odstawać od woofera. Skoro z fabrycznym idzie jakoś żyć to poczekaj i odłóż na coś konkretnego.

Ze zwrotkami prawda. Może więc aktywka. To by była inwestycja, ale warta zachodu. Np Pioneer Deh p945. W sumie jedno z tańszych i dobrych radyjek.

Uff, się rozpędziłem;]

Powrót