• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nagrywarka DVD do kompa

Reakcji
0
przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD. doradźcie jaka wybrać tak do max 200 zł, żeby była niezawodna i w miare szybka.

testowalem LiteON'a i LG kilka modeli... LiteOn sa glosne a LG pada pol roku po gwarancji
sam niedlugo kupuje LG - jak za te pieniadze to sa calkiem dobre

potweirdzam StuffX

Pionner, lub NEC,
Mam pioniera, w srodku seidza flaczki od TEAC'a, super korekcja bledow, szybko wczytuje, dobrze czyta CD.

LG , LiteON - lepiej dolorzyc i kupic cos z powyzszych, nagrywarki DVD tych marek przewaznie dlugo wczytuja plyte, maja slaba korekcje bledow (nie przeczyta zarysowanych i starych CD).
Lepiej tez kupic nowa, ludzie czesto nie potrafia porzadnie zapakowac takiego sprzetu i dostajesz uszkodzony.

Z tymi bebechami to tak jest że TEAC praktycznie nie istnieje bo wchłonoł go BenQ, inna ciekawostka.... nagrywarki Sony mają bebechy od liteona :]
Ja miałem Liteona LWD-451S (działała bez awaryjnie kupiona w grudniu 2003r za 650zł) i działa do dzisiaj (teraz zażyna ją siorka).
Zamiast niej kupiłem sobie LG GSA-4163B i padła po 2 tygodniach (nie widzi żadnej płyty), wysłałem na gwarnacje i szybko ją nie dostane :/
Do jej zakupu zachęciły mnie opinie użytkowników Cdrinfo.pl
Tu masz ranking (najczęsciej kupowanych nagrywarek):
Top 15 nagrywarek DVD
(ostatnie 14 dni):
LG GSA-4167B
25.64%
LG GSA-4163B
14.23%
LiteOn SOHW-1653S
9.4%
LiteOn SHW-16H5S
7.48%
LG GSA-H20L
5.49%
LiteOn SOHW-1693S
5.22%
LiteOn SHW-160P6S
4.76%
LiteOn SOHW-1673S
4.52%
LiteOn SHM-165P6S
4.23%
LiteOn SOHW-1633S
4%
NEC ND-4551A
3.51%
LiteOn SHW-1635S
3.43%
NEC ND-4550A
2.87%
LiteOn SOHW-832S
2.68%
NEC ND-3551A
2.53%

maxdila, czy to aby nie jest z chipa ?
jesli to ranking to czemu sa tylko 3 firmy ?
gdzie np plextory ? teac'i ?

Ete, niekupuje sie wersji OEM!! lepiej dolozycte 10zl i kupic dobrze zapakowanego boxa
a innych firm nie testowalem wiec sie niewypowiem

StuffX napisał:
maxdila, czy to aby nie jest z chipa ?
jesli to ranking to czemu sa tylko 3 firmy ?
gdzie np plextory ? teac'i ?

http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw2.php
po prawej stronie
Co do teac to powtarzam ta firma już nie istnieje !! i to chyba od już 3lat.
Plextora kazdy by chciał ale ceny mają zaporowe, a z tego co słyszałem nagrywarki nie do zajechania i mają mase dodatkowych funkcji jak np. gigarec (zapis na płyte CD 1GB danych).

Ja mam od około 3 miechów philipsa 1648 . Trudno coś powiedzieć bo w sumie moze z 10 płyt dvd nim nagrałem. Na razie działa i jest dość cichy - w porównaniu do nagrywarki cd Sony (Liteon, sony tylko firmuje) jaka miałem do tej pory to jest cichszy.

fo fakt mam liton i jest streasznie glosny bydlak;/ ale musze przyznac ze jakos nagrywareczka sprawdza sie, ogolnie moze 2 cd na 3lata i setki plyt zespulem i to raczej z winy windowsa;/

A co sądzicie o samsungach?? jutro właśnie mam zamiak kupić dvdrw no i ze względu na doświadczenia z poprzednią nagrywarką samsunga, jestam skłonny znowu zainwesować w ten napend. Jednak chętnie poznam wasze opinie na temat wyrobów tego producenta.

Aha może kozystając z okazji powiecie czy miał ktoś do czynienia z nowym Windows media center??

zajaranyy, TYLKO NIE SAMSUNG - nie kupil bym zadnego napedu tej firmy - oraz tez zadnego HDD.... bardzo zle doswiadczenia :(

edit:
maxdila, ten ranking to raczej najczesciej kupowane - czyli niekoniecznie najlepsze nagrywary :)

Co do samsunga to sa podzielone opinie - ja mam akurat b.db. doswiadczenia z ich napedami, HDD 2,5G dzialal przez 7 lat poki mi nie spadl na podloge z wysokosci 2 metrow, nagrywarka CD (nie pamietam oznaczenia, ale prredkosci to: 52x 24x 52x) dziala juz od jakichs 3 lat i jest OK, pol roku temu kupilem DVDRW SH-W162C i smiga az milo (moze troche swiszczy, ale i CD tez swiszczala). Mam jeszcze 2 dyski 80GB ATA133 i 160GB SATA2 i jest git, zadnych problemow.

StuffX napisał:
zajaranyy, TYLKO NIE SAMSUNG - nie kupil bym zadnego napedu tej firmy - oraz tez zadnego HDD.... bardzo zle doswiadczenia :(

edit:
maxdila, ten ranking to raczej najczesciej kupowane - czyli niekoniecznie najlepsze nagrywary :)
Chyba źle doczytałeś... wyraźnie napisałem że to ranking najczęściej kupowanych nagrywarek.
Co do samsunga to o jego nagrywarkach dvd nie wiele wiem ale dyski są już o wiele lepsze niż 3lata temu, nawet bym powiedział że są b.dobre, a jnaprzykład taka firma jak maxtor mnie rozczarowała na maxa, ma dysk tej firmy 160GB 8MBcache i musze z przykrością stwierdzić że dysk działa fatalnie, często go muli, jest głośny, słabe wyniki w kopiowaniu itp.
Drugi dysk WC Caviar 80Gb 8MB sprawuje sie o neiebo lepiej, jak narazie nie ma do niego zastrzeżeń.
Jak bym miał teraz kupować HDD to bym sie zdecydował na WD lub Hitachi

Chyba źle doczytałeś... wyraźnie napisałem że to ranking najczęściej kupowanych nagrywarek.
tak, zle doczytalem :D
co do nagrywarek podtrzymuje swoje zdanie, natomiast jesli chodzi o dyski to mnie zaskoczyles - wlasnie jakies 2 lata temu doswiadczylem dyskow samsunga i do tej pory przeklinam te firme (np dostaje nowy dysk - dziala pare sekund i kaput, i tak w kolko macieja - 5 dyskow musialem wymic, az w koncu ostatni podzialal 3 miesiace i padl :()

nie wiem skad te opinieze Liteony sa glosne. sam mam liteona nagrywarki dwie, dvd i cd-r , i zadna nie jest glosna
osobiscie wybarlbym Liteona, takze dlatego ze LG niszczy plyty, mi i kilku znajomym juz tak zrobil (plyty sie rozpadaly w drzazgi)

StuffX, a przypadkiem to niejest wina zasilacza?? mialem problem z baracuda, kupilem nowego WD a po czasie tak dla zabawy pobawilem sie baracuda i okazalo sie ze miala poluzowany jeden bolec od zasilania. teraz dziala normalnie (poza kikoma bad sektorami)

djrobo, to niewiem z czym porownywales... a plytki rozsadza w kazdym napedzie!! zaloze sie ze to byly najtansze plytki...

Powrót