• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Najprostszy możliwy wzmacniacz 2x20~40W

Reakcji
1
Witam, dawno tu nie byłem ale wracam po latach. Narodził mi się w głowie pomysł zbudowania mini monitorków na stxach i potrzebuję do nich wzmacniacza. Szukam jakiejś kości która miałaby około 40~20W przy 8 omach. Coś z minimalną ilością elementów, żeby się za bardzo nie narobić a najlepiej jakby dało się to złożyć na pająka. Może znacie coś prostego? Ja szukam już chyba 4 dzień i mam problemy ze znalezieniem czegokolwiek...

Może TDA1554Q? bardzo prosty i tani wzmacniacz, niestety ok 20W ma przy 4Ohm. Natomiast zasilanie pojedyncze.

Pomyśl nad LM3886 fajna kość o dobrych parametrach, da sie zmontować na pająku, ale bezpieczniej jest montować na pcb.

Miałem to długi czas w akademiku na studiach i przeżyła dobre czasy :) Prosta aplikacja, nienajgorszy dźwięk w porównaniu do firmowych używanych wzmacniaczy za 2-3stówki.

Ale na audios....o tak :D polewa

To może lm4766 :) Też prosta aplikacja.

Ostatnia edycja:
Płytki masz w avt jak i na advance electronic, składać i lutować. Fajnie że scalaki grają z kopa :)

Polecam lm4780 tak jak poprzednicy, fajny dźwięk i w jednej kostce stereo.Prosta aplikacja za nie duże pieniądze:) Testowałem na stx awx i daje radę nawet.Zasilanie mu dałem +/- 36V w stanie spoczynku, radiator troszkę większy niż w starych kompach na socket A ,bo troszkę mocno sie grzał.Chyba ,że zależy ci na małym wzmacniaczu to mały radiator i wentylator pod 5V podpięty żeby cisza była:)

Ostatnia edycja:
To już lepiej tadka 2030,-50, przyjemne granie.
Z LM jest jak wv golfem,jest bo jest , jeździ bo jeździ, dużo osób go ma , wszyscy chwalą , ale tak naprawdę nikt go nie lubi.
Lm 3886 mam gotowe ,jak już koniecznie chcesz to PW.

Kiedyś też przerabiałem różne LMy i TDA. Dzisiaj bym się nie zastanawiał, tylko zamówił u Chińczyka gotowego TK2050 za $15. 2x20W wyciągniesz na zasilaczu od laptopa. Jak podliczysz LMa z zasilaczem wyjdzie dużo drożej. No i jak dla mnie to maleństwo to rewelacja jakość/cena.

Powrót