• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Napęd nie czyta DVD

Pteterycz

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
153
Witam,

Pany mam problem z napędem nie czyta w ogóle płyt DVD, a CD owszem bez problemu. Przeszukałem internety, tematów multum... nowy firmware... wyczyścić optykę, sprawdzić przewody takie tam pierdoły nic konstruktywnego... Tak jak u wielu na innym komputerze działa.

Myślę ze jest to wina jakiegoś dziadostwa na dysku, wiem... najlepiej przeinstalować wina i tutaj zaczynają się schody bo jest własnie na płycie DVD :D

PS próbowałem zrobić boot owalny pendrive ale chyba coś źle robię bo nie widzi w biosie... jak by nie poparzył tak d... z tyłu.

Jakieś rady ?

mi tak sie czesto napedy sypaly. i powiem szczerze ze im nowszy naped tym szybciej tak sie psuje :(

No niestety napędy sypią się często, u mnie nie czytał wszystkich płyt i pomogła wymiana, najgorzej jest z laptopowymi, nowy wprawdzie czytał "wszystko", ale za każdym zapisem tworzył płyty z błędami (delikatnie mówiąc nie działały).

Jeśli by sie udało zbootować wina z pendriva to bym olał napęd ale tutaj też coś nie "reggae" :mad:

Tak, już cudawianki robiłem. Na laptopie w biosie mam funkcje odrazu startowania z USB, a na PC ustawiam first boot usb-fdd i nic się dzieje :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Teraz mi wywala an operating wasn't found... ze nie ma na USB Windowsa... Chyba poleci z trzeciego piętra dzisiaj!

Spróbuj przez boot menu (jeśli jest taka możliwość w płycie), a w BIOSie często USB widziany jest jako dysk i wtedy trzeba go poszukać pod opcją HDD priority czy jakoś tak.

A o program pytałem nie przez przypadek, dziwne wynalazki mogą mieć problem w działaniem, do windy 7 jest https://www.microsoft.com/pl-pl/download/windows-usb-dvd-download-tool , a do nowszych jest program, który sam ściąga obraz systemu i tworzy pena, dostępy na stronie ms.

nie czyta w ogóle płyt DVD, a CD owszem bez problemu

Jeśli to nie wina systemu, to raczej na pewno padła elektronika lub dioda laserowa od DVD (655 nm). Tak, napędy mają po kilku diod laserowych, z czego każda jest do innego typu nośnika (Blu-ray 405 nm, DVD 655 nm i CD 780 nm).

próbowałem zrobić boot owalny pendrive ale chyba coś źle robię bo nie widzi w biosie... jak by nie poparzył tak d... z tyłu.

Wszystko zależy od tego w jakim trybie jest program startujący, tj. czy jest to BIOS czy UEFI. Obydwa mają inne rekordy startowe (MBR dla BIOS'u i GPT dla UEFI), które generalnie nie są ze sobą kompatybilne.

Przed chwilą miałem sprawdzać mbr i gpt. Ale teraz wystartowałem USB pod Windowsem zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Zrób sobie na przyszłość obraz partycji dysku po zainstalowaniu windowsa - do jego odtworzenia nie dość że potrzeba kilku minut to jeszcze możesz go zapisać na dowolnym nośniku.
Ten napęd DVD to zwykły taki co nowy kosztuje 50zł?

Powrót