• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Napięcie DC na lini energetycznej

Reakcji
39
Witam
Tak się zastanawiałem czy czytaliście może ten artykuł http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm
Ogólnie mam 3 różne transformatory (2 z toroid, indel), wiem że różnie z jakością tych traf, każdy z nich raz buczy, jakby się wzbudzał (przesycenie rdzenia), a raz nie. Dziwnie wiążę fakty czasami, i tak, buczenie zauważyłem że wzrasta wraz z wzrostem stałego w sieci energetycznej, waha się w granicach 300-50mV, ciągłe buczenie występuje jak waha się w granicach 150-300mV, a nawet czasem więcej.
Próbował ktoś kiedyś ten projekt? Czy posiadacie jakieś doświadczenie w tym temacie, a jak tak to podzielcie się :)
Dobranocka ;)

Ja mam zamiar to zrobić, mam ten sam problem z DC w gniazdkach. Na mojej ulicy jest warsztat samochodowy, jakie cuda robią z "prundem" to ho ho...

Dziwnie wiążę fakty czasami, i tak, buczenie zauważyłem że wzrasta wraz z wzrostem stałego w sieci energetycznej, waha się w granicach 300-50mV, ciągłe buczenie występuje jak waha się w granicach 150-300mV, a nawet czasem więcej.

ale mierzyles to?
jestes tego pewien ze to wina stalego?

bo jak to jest lekarstwem na buczace trafa to warto przetstowac ;)

Jest (pod warunkiem że buczenie nie jest winą kiepskiego trafa ). u mnie wieczorem od jakiegoś czasu jak załączy pobliska piekarnia machiny to jest masakra. W dzień jest normalnie trafa nie wydają żadnych odgłosów a wieczorem buczy nawet z toroidy wersja audio :) (ale nie ma porównania do zwykłego indela)

Niektóre wzmaki mają fabrycznie instalowane nawet. (np. Bryston)

Pawle S. mierzyłem to tak jak napisałem, na bieżąco miałem podpięty miernik do sieci, grając w grę słuchałem trafa i obserwowałem licznik na mierniku :)
Tak mnie to zastanawia, czy nie dało by się tego układu zintegrować razem z listwą zasilającą sprzęt. Dodając do tego Power Cleanera. Tylko że trzeba by było również zrobić całą listwę po swojemu, i dodać większe kondensatory do diod + mocniejsze mostki prostownicze.

Ostatnia edycja:
Powrót