• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Napięcie i prąd skuteczny!

• Autor wątku Autor wątku x44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

x44

Reakcji
0
Witam!

Moze to banalne ale chce sie upewnic gdyż jestem raczej amatorem! Otuz kupilem kit nord elektronik , chodzi o zasilacz regulowany. I tam pisza zeby dac trafo z napięciem ok 18 v skutecznego napiecia i 4,5 a skutecznego natezenia. I ja mam pytanie czy jak zmieze miernikiem napiecie to czy to nie jest skuteczne napiecie?? a co z natezeniem jak to stwierdzic jakie jest na moim trafie?

Pozdro!!!!!

wybierz z katalogu np indela lub z www.toroidy.pl transformator który na uzwojeniu pierwotnym ma 18V/4A dla przykładu: TS 100/18
http://www.toroidy.pl/sklep/index.php?widok=produkty&katid=1.5
Trafo o mocy około 100VA, lub 120VA.

Taki właśnie potrzebujesz transformator. jesli taki kupisz nic nie muszisz mierzyć tylko podłączyć i juz.

ps. zwykłym miernikiem mozesz zmierzyć wartość maksymalną napiecia. wartść skuteczna bedzie zawsze mniejsza od wartści skutecznej o wartość zależna od obciązenia.

re

re

...no tak..jeden mowi ze miernik mierzy maksymalne a drugi ze skuteczne napiecie...ktora wersja jest prawdziwa??:)

ps. przeciez jak mierze napiecie w gniazdku to mam 220 v i to jest chyba nap. sk co??

Pozdro

Witam,
Zmierzone przez Ciebie napięcie przemienne w gniazdku o wartości około 220[V] to wartość skuteczna. Zwykle do pomiaru prądu zmiennego przyrządy są wyskalowane w wartościach skutecznych prądu i napięcia.
Pozdrawiam, Piotr01

Mierniki napiecia zmiennego jezeli nie maja innych opcji to mierza napiecie skuteczne. Niektore maja rozne rozbudowane funkcje jak pomiar napiecia TrueRMS czy amplitudy. W gniazdku jest 220V napiecia skutecznego czyli ok. 310V napiecia maksymalnego lub 620V p-p ;)
Pozdro
Dexter

A ile jest pradu w gniazdku? I jak amperomierzem to zmierzyc? :)

Prądu jest tyle ile w chwili zwarcia płynie przez bezpiecznik do czasu jego zadziałania :)
Nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi.
Na tak sformułowaną przez wykładowcę "prawdę zyciową" student powiedział;
To, czy jak złapię w rękę zarówkę i druga rękę włożę do gniazdka to czy zarówka zaświeci ??

Wiem ze to proste ale ...

Jesli tylko zamkniemy obwod tym plauchem to napewno sie zasiweci chociaz dla nas moze to nie byc przyjemne :D. Mozna zmierzyc rezystancje czlowieka od palca do palca (jak poslinie to mam 300 k Om) i nawett wyliczyc moc odlozona na zarowce. Mniej wiecej 100 Watowa zarowka zaswiecilaby jak 5-15 W :D Pytanie ile trzymjacy poswieci ? :D Moze ktos zrobi jakies doswiadczenie :D

Przy 300komach to zarowka nie zaswieci! Ale rezystancja pod skora wynosi juz duzo mniej bo ok 1kom.

Przy takim podłaczeniu nim zdążysz zauważyć ,że miałaby się zaświecić już być nie żył lub byłbyś ciężko kontuzjowany. Prąd z jednej ręki płynąć do drugiej miałby na drodze serce , chyba najgorsza z możliwych opcji ;).

120mA (zmiennego 50-60Hz) jak przepłynie przez człowieka to frytki na miejscu.
A na poważnie - jak masz do dyspozycji zasilacz regulowany do 60V i miliamperomierz to sprawdź od ilu mA już boli.

30mA dla człowieka to maks i to przy małym czasie,natomiast prąd uwolnienia do 10mA,a przy 30 zaczyma się z reguły migotanie komór sercowych,3 minuty i bye bye.
Zalezy jeszcze jak zamknie sie obwód na ciele,bo paluchy to se mozna do us...nej smierci jarać :).
Nuiestety nie kazdy ma w instalacji wyłączniki różnicowoprądowe i nie ma szybkiegio odciecia wrazie porazenia do 30mA gdy jeszcze istnieje szansa.Wszystko zalezy tez od schematu sieci,który ogranuicza niektóre rodzaje zabezpieczeń>
Najlepsza jest siec z 3 kablami bodajrze It-c :
-Fazowy <brąz i inne >
-Neutralny<niebieski>
-ochronny<paski żółto-zielone>

no dobra... ale jak podłączyć żarówkę do gniazdka za pomocą człowieka?? bez kawałka drutu się nie uda.

eee tam filozof jestes czy jak ;)))) ?
Twoj opis dobrze opisuje Twoje pytanie - tylko skresl chamski :D

jak sobie życzysz :P

poniżej podaję schemat zastępczy człowieka i żarówki:
jak widać żarówka nie zamyka obwodu.
RL,Rl,RN - opór rąk i nóg.

Załączniki

• schemat_czlowieka_194.jpg
    schemat_czlowieka_194.jpg
    9.2 KB · Wyświetleń: 0
eee nie w ten sposob mialem na mysli
wiadomo ze tak nie zamknie