• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naprawa niskotonowca w Samba 130

Reakcji
0
Witam,
Zna ktoś kogoś w okolicach katowic kto naprawi ten głośnik? (tonsil)

a juz myslalem ze to znowu zawieszenie...
albo wpadlo cos do szczeliny albo cewka rozklejona

przytrzymaj membrane z obu stron i wlacz muzyke. jak dalej bedzie cos trzeszczalo to rozwalona cewka. jak cisza to paproch w szczelinie lub rozcentrowanie ukladu

Miałem kiedyś takie objawy z GDN 20/80 w subie. Okazało się, że górne zawieszenie ciągnie membranę w jedną stronę. Można to wyczuć wciskając membranę jedną dłonią tuż przy resorze. Posuwając się tak dookoła znalazłem miejsce gdzie przycierało, naciskając dokładnie na przeciwko membrana nie przycierała. Udało mi się odkleić górne zawieszenie od kosza i przykleić z powrotem w prawidłowy sposób.

Czy ktoś przypadkiem nie wymieniał już tam zawieszenia? Jak się dokładnie przyjrzałem, to zauważyłem jakieś nierówności na powierzchni styku resora z membraną.

Nie, głośnik nowy, oryginalny był.
Tylko membrana raz wyszła z cewki to ją kleiłem.

lega-m napisał:
Miałem kiedyś takie objawy z GDN 20/80 w subie. Okazało się, że górne zawieszenie ciągnie membranę w jedną stronę. Można to wyczuć wciskając membranę jedną dłonią tuż przy resorze. Posuwając się tak dookoła znalazłem miejsce gdzie przycierało, naciskając dokładnie na przeciwko membrana nie przycierała. Udało mi się odkleić górne zawieszenie od kosza i przykleić z powrotem w prawidłowy sposób.
czyli glosnik zle wycentrowany ;]

Devils napisał:
Tylko membrana raz wyszła z cewki to ją kleiłem.
no i mamy przyczyne i powod awari ;)
potrafilbys to znowu rozkleic?

Pawel S. napisał:
no i mamy przyczyne i powod awari
potrafilbys to znowu rozkleic?
No pewnie ; )

[ Dodano: 2009-07-17, 11:22 ]
A ja mam takie pytanie.
Czy resor dolny da się wymienić bo przy odklejaniu w 1 miejscu się trochę potargał.

Powrót