• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

naziemna telewizja cyfrowa - odbiór

Reakcji
1
Witam
Zastanawiam się nad przejściem na naziemną telewizję cyfrową. Wybrałem sobie na początek taki tuner(chyba że ktoś ma lepszą propozycję za tą kase):
http://allegro.pl/tuner-ferguson-ariva-t55-hdmi-usb-dvb-t-naziemna-i1911902996.html
Będzie to współpracowało z TV LCD 32' przez hdmi. Mam jednak pytanie odnośnie anteny. Obecnie korzystam z dwóch siatek, połączonych sumatorem sygnału. Odbiór analogowy, jest powiedziałbym na TVP1 i 2 lepszy niż z tunera telewizji na kartę. Problem pojawia się tylko w tym iż muszę zmienić nadajnik, bo z obecnie używanego nie nadają tv cyfrowej. Ten który chcę wykorzystać oddalony ok 40-50 km, i ma moc 10kW oraz 18kW. Po przestawieniu anten na niego, mam dość zaszumiony obraz, ale jednak jest. I teraz tak, czym odebrać ten sygnał? jakieś konkretne anteny? jest szansa na obecnie używanych? konieczna jest wymiana wzmacniaczy w nich?
Pozdrawiam

niestety ale mój telewizor kupowany był kilka lat temu i nie ma tunera mpeg-4. Dlatego właśnie muszę mieć zewnętrzny tuner bo tv to jeszcze nie czas wymieniać :)

A moze lepiej kupic nowy telewizor na swieta :). Na pewno beda jakies promocje. Ja tez niedlugo bede szukal monitor do kompa/tv do sypialni :lol:

Ps. Moze lepiej jakie kombo- tuner naziemny i sat z hdd aby nagrywac ulubione programy i do timeshiftu ( a jest to przydatne czasami).

Ps 2. W Polsce bedzie sygnal cyfrowy T czy T2?

Ostatnia edycja:
http://telewizja-cyfrowa.com/

Polecam poczytać. Mieszkam 20 km od Tarnowa. odbieram Multiplex 2 z 50kW nadajnika na górze Św Marcina (20km ode mnie) oraz multiplex 3 z jakiegos nadajnika (troche ścina jak kiepawa pogoda) Antena to zwykła siatkowa z wzmacniaczem. TV Sharp z tunerkiem DVBT Pozdrawiam

A moze lepiej kupic nowy telewizor na swieta :)
a może lepiej nie wymieniać czegoś co działa dobrze i nie potrzeba mi niczego więcej?:flapper:

Ps. Moze lepiej jakie kombo- tuner naziemny i sat z hdd aby nagrywac ulubione programy i do timeshiftu ( a jest to przydatne czasami).
może lepiej pozostaniemy przy zwykłym tunerze DVB-T;) bez zmiany telewizora, zresztą ferguson też nagrywa programy, w dodatku na satelicie z darmowych nie ma nic co by mnie interesowało.....

Ploter piszesz że odbierasz z 20km z nadajnika o mocy 50kW. Ja mam dwa razy większą odległość i sporo słabsze nadajniki, to mnie martwi......

co do nadajników to ma się zmienić jak całkowicie analogową wyłączą :D nie będzie zakłóceń ;] a antena kierunkowa da rade :D u mnie na siatkwej jest ok ale ten multiplex jest cienki a odbiera ;P muszę sprawdzić jaki to kanał i jaka częsttliwość ;]

ja osobiście używam tunera DVB-T o nazwie cabeltech podłączany do portu usb i mam do niego podłaczoną antene naziemną. Na małej antenie dołaczonej do zestawu niestety nie odbiera bo jeszcze jest za słaby sygnał ;/. Jeśli chodzi o jakosć odbioru to jest bardzo dobra i dzwięk AC3 niestety Dolby stereo i obraz HD daje rade na monitorze LCD.

Ploter piszesz że odbierasz z 20km z nadajnika o mocy 50kW. Ja mam dwa razy większą odległość i sporo słabsze nadajniki, to mnie martwi......
Tak ale na siatkowej on odbiera, żadnego to prawie zysku nie ma. Kup jak najwięcej elementową kierunkową yagi-mają największy zysk i powinna dać radę bez wzmacniacza (który zawsze możesz dokupić). I nie dawaj się nabierać na DVB w nazwie-bo to to samo co dla analogowej. http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_profesjonalna_uhf_atv_21-21-60_-_wyprzedaz_A8745.htm Najlepsza jaką znalazłem :)

Bez wzmacniacza to chyba nie za bardzo będzie hulać, odległość i ukształtowanie terenu robią swoje. Trafiłem jeszcze na to iż anteny zgodne z dvb-t mają wzmacniacze zasilane na 5V bezpośrednio z tunera. Siatka ma wzmacniacz na 12V. Można będzie bez problemu wyłączyć to zasilanie z tunera?
Przejdę się też do sklepu elektronicznego zobaczymy co tam mają, może uda sie dorwać jakiś sprzęcik z możliwością zwrotu na testy.....

marusmk w jego "domowym" przypadku i na dodatek w czasie gdy mamy jeszcze etap przejsciowy (czyli analogowa dziala rownolegle to duzo lepszym wyborem bedzie http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digital_A2680.htm - fakt troche kosztuje ale szersze pasmo, wiec bardziej uniwersalnie sam takiej uzywam obecnie w dosyc ciezko uksztaltowanym terenie w odleglosci ok 25km od nadajnika i spisuje się swietnie bez wzmacniacza (sam symetryzator) ...do tego analogowa jest naprawdę nieporownywalnie lepszej jakości niż na siatce ktora mialem jakis czas temu :D (zapewne przez lepsza kierunkowosc)
poza tym jak by sie okazalo ze jednak nie daje rady to mozna dokupić jakis przedwzmacniacz ktory bedzie zasilany od razu z tunera dvb-t (5V) czyli np:
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_dopuszkowy_lna-101_15db_ekranowany_5v-12v_B4007.htm

antena ktora zaproponowal marusmk jest niby ok ale moze sie okazac ze ma za male wzmocnienie na skrajach pasma a to w polaczeniu z niefortunnym rozlozeniem kanalow na nadajniku z ktorego korzystasz moze sie objawic ... bardzo kiepskim odbiorem niektorych stacji analogowych :D...

pierwsza sprawa to wejdz na strone emitela i zobacz na jakich czestotliwosciach jakie kanaly nadaje twoj nadajnik ...
potem sobie zobacz na google jaka masz odleglosc... a czy masz przeszkody to juz mniej wiecej sam wiesz..
dopiero potem wybiera sie antene a nie jak robi 90% społeczeństwa kupuje co popadnie na pale byle by duze wzmocnienie lub mialo napis "profesjonalna" .... tak sie akurat anten na zadne z pasm nie wybiera :D

więc tak na stronie emitela znalazłem tylko to http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_S4C reszty jakoś nie mogłem ogarnąć. Wikipedia podaje że nadają MUX 2 na częstotliwości 794 MHz na kanale 61 i mocą 10 kW oraz MUX 3 na częstotliwości 642 MHz na kanale 42 i mocy 25 kW. Odległość to tak jak pisałem ok 50 km.
Trafiłem też na info że to co udało mi się odebrać było nadawane z tej samej stacji ale o mocy 700kW

A moim zdaniem to co proponuje marusmk to najlepsza opcja , dobry zysk (gdyby byl za silny sygnal w co watpie mozna zastosowac tlumik a to lepsze rozwiazanie od wzmacniacza) , kierunkowosc . Ostatnio ustawialem podobna w mniejszej odleglosci od nadajnika i byly problemy (teren gorki dolki) . W sumie proponowalbym zadzwonic do Dipola i popytac .
P.S. to wy tam macie wszystkie kanaly w HD ?

NIe to nie są kanały w HD tylko SD ale jako sygnał cyfrowy... do 2013 ma być kilka kanałów HD dołożonych m in TVP1 HD i cos tam jeszcze :P (HD to nie to FullHD pamietajcie ;P)

do 2013 ma być kilka kanałów HD dołożonych m in TVP1 HD i cos tam jeszcze :P (HD to nie to FullHD pamietajcie ;P)
Tak samo jak lecą w kulki operatorzy telewizji SAT... a wspomniany kanał TVP1 HD jest chyba jedynym kanałem nie nadającym prawie niczego w HD ( nawet 720). Podejrzewam, że Full HD będziemy mogli pooglądać sobie w telewizji za jakieś 10 lat :) Jak na świecie rozdzielczość 1920 x 1080 będzie dawno zapomniana.

Moim zdaniem nie, brak HDMI do tego droga wysyłka ja za 149zł kupiłem coś takiego http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/opticum-hd-t80plus.bhtml i co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło urządzenie wykonane jest w Polsce (a przynajmniej tak twierdzi naklejka) czułość całkiem niezła odbieram 14 programów z nadajników umieszczonych w Raszynie 100km od mnie (nadajniki 100kW i 50kW) jedyna wada jaką do tej pory zaobserwowałem to nie daje rady z zewnętrznym dyskiem twardym (0,8A)

Odnośnie tunera to do mnie dotarła wczoraj AVIRA T55. Po krótkich testach odbiera mi mux-2 na siatkach w odległości 50km w trudnym terenie z 20kW.
Sam tuner, jak już kolega wyżej pisał jak najbardziej ok(koszt 160 z wysyłką), dobrze wykonany, polskie menu, gry itp. hdmi też posiada, szkoda jedynie że nie dali kabla w zestawie nawet takiego za 4-5 zł.....

Powrót