Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam,
potrzebuję oryginalny program do tego wzmacniacza na procesor 89S82 ATMELA - pliki *.bin i *.hex.
Jeżeli ktoś ma te pliki oraz ew. listing / dokumentację do tego kitu, to proszę o wiadomość.
o ile pamietam jest tam 89c52 a program i całą reszte znajdziesz na 100% na elektrodzie wiec wystarczy poszukac .. jak nie bedziesz mogl znalezc odezwij sie
OKi - znalazłem...
I mam w związku z tym parę pytań:
1) Czy ten przedwzmak ma 4 wejscia stereo przelaczane, czy moze 2 wejscia 4 kanałowe ?
2) Posiadam programator do "małych" atmeli AT89Cx51 DIP20, czy istnieje jakas przejsciowka pozwalajaca zaprogramowac 89C5x takim programatorem? Jeśli tak to proszę o linka/schemat.
Dzięki stary.
Wystarczająco dużo kasy wydam na elementy do przedwzmaka...
Poza tym robienie programatora z którego korzystam raz na pół roku, szczególnie tak rozbudowanego mnie nie pociąga - mi wystarczy programator zgodny z BASCOM do tych procków... Najprostrzy, tylko żeby poprawnie zapisywał i odczytywał dane z proca. Wszelkie propozycje dalej mile widziane . Pozdro!
Niestety do prockow programowanych przez szyne rownolegla programatora tanszego jak ten co podalem jest trudno znalezc... A moze zamiast 89C52 kup 89S52 - programuje sie go szeregowo przez SPI... Mam taki programatorek... Sklada sie z tasmy, kilku rezystorkow, wtyku DB25 (wtykanego do gniazda LPT w kompie) i wtyczki IDC10 (wtykanej do plytki programatora...) Schemat takiego programatorka tez znajdziesz na www.btc.pl - w ktoryms opisie programatora... Oprogramowanie to bodajze AtmelISPII...
Z tego co piszesz to rozumiem ze oba atmelki są "nóżkozgodne" - moge w uklad zaprojektowany pod 89c52 wstawic 89s52 ?!?
A sprawdzę...
Po 10 minutach - są "nóżkozgodne".
PROSZĘ O LINK DO PROGRAMATORA
PS.
Jak to równoległą? To jak jest programowany AT89C1051/2051/4051 - mam taki prosty programator do tych procków i podpina się go pod port drukarki... czyli równoległy!
A właśnie co znaczy w oznaczeniach procków "c" i "s", czy C = Centronics, a S = Serial ?!?
C = CMOS. S = SPECIAL tak firma Atmel oznacza swoje wersje procesorow z rodziny C51. Charakteryzuja sie mozliwoscia programowania w systemie (ISP) poprzez interfejs SPI. Zwykle 89C51 mozna zaprogramowac tylko w programatorze rownoleglym. Wersje C51 i S51 pozatym sa zgodne programowo (ale tylko w kierunku C51->S51) i nozkowo. S51 pozatym ma kilka udogodnien jak np. dodatkowy wskaznik danych DPTR.
Acha schemat programatora prawdopodobnie jest w dokumentacji Bascoma.
Mylisz pojecia. ISP to In System Programming czyli WLASCIWOSC (cecha) pozwalajaca na programowanie mikrokontrolera w ukladzie. SPI to Serial Peripheral Interface czyli interfejs szeregowy i to wlasnie on sluzy do wprowadzania danych i programowanie ukladu.
Pozdro
Dexter
Nie mylę pojęć, 89s52 nie ma spi, nie zaprogramujesz tego procka innym prockiem połączonym z nim isp, bo tego isp nie ma Możesz podłączyć dwie atmegi za pomocą isp i mogą się one na wzajem przeprogramowywać. W s52 tylko wyprowadzenia nazywają się jak te w spi (miso, mosi, sck) ale interfejs jest inny.
W dokumentacji S52 nie napisali tego wprost zeby nie mydlic oczu bo faktycznie ten procek nie ma dostepnego SPI od strony programowej. Ale ten interfejs ktorym wprowadza sie dane to SPI i nazwy koncowek to nie przypadek. Akurat w przypadku tego S52 jestem sklonny uznac zdanie "programowanie przez ISP" za poprawne ale juz w stosunku do AVR-ow tak nie mozna powiedziec.
Pozdro
Dexter
Przepraszam, masz rację. Pomyliło mi się coś strasznie Pochrzaniło mi się z protokołami. Nie wiem co to dalej będzie, im bliżej sesji, tym człowiek mniej myśli
Pozdrawiam i dzięki za "naprostowanie" mi światopoglądu
Szopler: a zlozyles juz ten przedwzmacniacz :?: i oczywiscie czy ma male szumy i czy dobrze sie nim steruje bo tez chcem taki kupic ne 135-K ..... pozdro....
Nie skladalem ale plytke sam robie !!! moge podeslac siedzialem pare godzin i sam dziabalem z pdfa zeby nie bylo czesci widac bo placic takiej kasy nie zamierzam za dwa scalaki i pare kondzi !!! mam plytke do ne 135-k w pdf 1:1 skala jak ktos chce to wysle.
Jezeli ma ktoś program do tego przedwzmaka - NE 135-k, ale przerobiony na LCD 2x16 to proszę o przysłanie na maila: szopler@op.pl. Z góry wielkie dzięki!
heh ... tez robie tego preampa ... mam swoja plytke i wlasnie procka s52 ... ferie mi sie zaczynaja dzisiaj wiec szybko zrobie programator i bede odpalal fire in the hole
Jak dopracuje oprogramowanie to zamieszcze schemat i plik hex. Moj uklad jest zupelnie inny niz 135K - inaczej jest zorganizowana klawiatura, odbiornik IR... Dodatkowo mam zegar na PCF8583, uklad steruje tez samym wzmacniaczem mocy, zabezpieczeniami - a to wszystko miesci sie w 6,5kB (89c52) + 800B (89c2051 - klawiatura) + 1000B (89c2051 - IR).
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.