• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nie myślałem że kiedyś to kupię, a jednak...

• Autor wątku Autor wątku Przemek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek

Guest
...STX :)
4 sztuki za 80 złotych w sumie - 2x 14-50-4-SS i 2x 14-50-8-SS. Cena zrzuca z fotela :)
Cel - tyły i centralny w kinie domowym. Fronty już są - B&W 601 z kewlarowymi membranami. A te STXy pod kolor - no i cóż, podłączyłem na pająka ze standardową zwrotnicą Janbo - ma być tanio nadal i wysokotonówką - no tu przyznam zaeksperymentowałem i zakupiłem 3 sztuki Visatona SC10N - i to zagrało. I powiem wam, na przekór wszystkiemu co piszą o STXach - zagrało czysto i ciepło. Na tyle czysto i ciepło na ile pozwala kilkulitrowa obudowa satelitek i kilkunastolitrowa centrala. Chwilowo odpuściłem wyrównywanie efektywności - ale to z czasem. Traktując rzecz w ramach daleko idącego eksperymentu - obudowy dostaną fornir bukowy i niech wyglądają ślicznie. Wysokotonówka i żółte membrany STXów bardzo ładnie się zgrywają z jasnym fornirem. Sztuka dla sztuki. Sesja zdjęciowa z budowy - jak zwykle będzie. Hurtem z gotowymi konstrukcjami. Ja wiem, czy po XLSsie wypada robić STXy? Jakoś wyszło, że wypada :) Co mi tam :D

Na szybko - mogę porównać do Tesli ARV104 - którą mam w swoich kolumnach - Visaton gra ładniej. Opisać jest trudno, ale ładniej. Biorąc pod uwagę cenę porównywalną do Tesli - uważam że Visaton jest ciekawszy. Fakt, że wygląda sto razy ładniej - to też jego plus. Minus - plastikowa konstrukcja - Tesla jest cała metalowa, a Visaton - zewnętrzna konstrukcja jest z plastiku. Z boku widać, że plastik jest lekko wygiety, na szczęście po przykręceniu imbusami wszystko przylega idealnie do obudowy. Minus wizualny Tesli - gruba, wypadałoby podfrezowywać, Visaton jest cieniutki, frez nie jest konieczny. Interesująca wysokotonówka za 50 złotych.

to fakt ten visatonek gra lepiej od reszty w tym przedziale cenowym bije vife TC20 ARVki 11-100 i 11-200 a roznica w cenie niewielka więc myśle że to najlepsza tania sopranówka.

co do tych STX'ów to warto im dać poządną zwrotke - te głośniki (chodzi mi o serie SS) dość mocno nietypowo reagują na zwrotke - fakt że zwrotka moze kosztować więcej od głośników ale efekt będzie naprawde bez porównania lepszy

Re: Nie myślałem że kiedyś to kupię, a jednak...

Przemek napisał:
4 sztuki za 80 złotych w sumie - 2x 14-50-4-SS i 2x 14-50-8-SS. Cena zrzuca z fotela :)

Ja tydzień temu kupiłem dokładnie tak samo 2x14-50-8-ss i 2x 4 Ohmowe I zapłaciłem z wysyłką 40 zł. Oczywiście nówki z gwarancją. Jeszcze jednemu użytkownikowi naszego forum udało sie tanio wyhaczyć 2x14-50-8-ss. Allegro rządzi :)

mam pytanie a jak z efektywnascia tych stx"ow ? bo jak by dac po dwa takie na kolumne :)
takie tanie podlogowki, lko odstrasza mnie ta efektywnosc :/

Ja aktualnie na test włożyłem wersje 8ohmowe po jednej na kolumienke od miniwierzy ajoły :). W pokoju 17m^2 cicho nie jest. Aplikacja to 12L strojenie jakoś koło 60hz, napęd zaledwie 15 waciszy a sąsiad sie już czepia :|. Jak na taką cene gra to przyzwoicie. Myśle nad docelową aplikacją ale nie moge nic sensownego wymyśleć poza pomysłem GRZESIA jednak nie chce mi sie powielać sprawdzonej konstrukcji.

Daniel, o ile dobrze pamietam ktoś mnie o 50gr przelicytował :D

ja zamiast dwóch 14 wole jedną 18 ;)

tu pierwsze etapy budowy: docięte płyty, wycięte wyrzynarką otwory, położony fornir na frontach i tyłach z 3 warstwami lakieru, zamocowane terminale i bass reflexy, gotowe otwory pod imbusy i na końcu wygłuszenie centralnego 26 płatami gabki...
http://www.tlumacz.robi.to/scbp/index.html

Powrót