• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niedrogi midwoofer do SS D3004 6020

Reakcji
1
Cześć

Jako, że wieczory są coraz dłuższe, a w szufladzie leżakują od dłuższego czasu SS D3004/602000, chciałbym je jakoś wykorzystać.
Poszukuję midwoofera 15 - 18 cm z brzmieniem raczej ciepłym niż zimnym, fajnie by było, gdyby można było wyciągnąć z niego jakiś fajny basik (niekoniecznie niski - zdaję sobie sprawę z fizycznych ograniczeń). Teraz do sedna sprawy. Cena jednego głośnika do ok 200zł. Wiem, zaraz powiecie, że do takiego tweetera potrzeba lepszego woofera itp. Do konkretnych odsłuchów mam inne kolumny - to będzie zrobione raczej z nudów, być może sprzedane za jakiś czas.
Moje typy midwooferów to:
1. Scan Speak 15W 8434g00 - dostał dość pochlebną recenzję w Niemieckim Hobby Hifi
2. Visaton W130s - podobno fajnie gra średnicą, może być gorzej z basem, ale czy na pewno? Tu proszę o opinie kogoś kto miał z nim styczność.
3. Visaton W170s - Pewnie lepsze możliwości na basie niż W130s, średnice może dałoby się podratować niskim podziałem.
W zasadzie nic innego nie przychodzi mi do głowy. Wysłucham chętnie opinii na temat ww głośników, jak również nowych propozycji.
Jeszcze jedno - max objętość netto kolumny szacuję na ok 15L i nie chciałbym jej przekraczać.

Z góry dzięki za pomoc i pozdro ;)

To dobry tweeter
Potrzebuje dobrego woofera

Z tych trzech wybralbym w170
Rewelacja to to nie jest ale moze sie sprawdzi

Jak bedziesz robił zwrotke to zobacz temat Mariana z tym wooferem
Znajdziesz tam przydatna wskazówkę

Dzięki Łukasz. Jeśli chodzi o zwrotkę Mariana do W170s+seas to oczywiście już dawno przeanalizowane ;) Też po cichu myślałem nad W170 jako optymalnym rozwiązaniem. Tweeter jest dość elastyczny, jeśli chodzi o częstotliwość podziału, więc myślę, że wielkiej walki ze zgraniem przetworników nie będzie.

W tweeterze trzeba uważać na rezonans przy 700 Hz. Kiedyś zgrałem ten Tweter z W100S (taki miałem akurat pod ręką) i jeśli chodzi o zgranie "brzmieniowe" głośników to pasowały do siebie dobrze.

W170S to taka ciepła klucha, do detaliczności na średnicy to mu brakuje ale ogólnie jest ok. Miałem i polecam.

W tych pieniądzach (do 200zł/ sztukę) niestety wybór znacznie się zawęża. Bardzo zależy mi na małych wymiarach. Może ktoś jeszcze napisać jak duża (bo wiadomo, że jest) różnica między takim W170S w ciasnych 15L do np W130s w 8L obudowie jak w forumowym klonie WLM Stella http://diyaudio.pl/showthread.php/14585-Kolumny-2-drożne-Monitorki-wlm-la-stella-by-bartelemy gdzie podobno basu było dużo jak na tak mały głośniczek.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby napisać parę słów na ten temat.

To jest 15cm midwoofer i dwie drogi. Zarówno mały woofer jak i dwie drogi nie dadzą w pełni satysfakcjonującego basu. Zawsze będzie kompromis przy tego typie konstrukcji.

W tych pieniądzach (do 200zł/ sztukę) niestety wybór znacznie się zawęża. Bardzo zależy mi na małych wymiarach. Może ktoś jeszcze napisać jak duża (bo wiadomo, że jest) różnica między takim W170S w ciasnych 15L do np W130s w 8L obudowie jak w forumowym klonie WLM Stella http://diyaudio.pl/showthread.php/14585-Kolumny-2-drożne-Monitorki-wlm-la-stella-by-bartelemy gdzie podobno basu było dużo jak na tak mały głośniczek.
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś mógłby napisać parę słów na ten temat.

130ke sobie odpusc bo w ogóle nie generuje basu

Oczywiście, że tak. Nawet ciężko znaleźć 18cm woofer, który zaspokoi w pełni potrzeby basowe. Jednak słuchałem też w życiu kolumny na małych głośnikach (np Kef Coda 7) i tam basu nie brakowało. I nie chodzi mi o zejście, bo fizyki nie oszukam. Jednak ten bas potrafił "kopnąć" i nie było go wcale zbyt mało w stosunku do reszty pasma. I w takim kierunku zamierzam iść. Być może z większą kompensacją BS ten SB pokazałby więcej basu...

Powrót