• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

niepełne parametry:( jak to się robi z winisd?

Reakcji
0
takie parametry spisałem z instukcji alpine sws 1022d - dwie cewki, 300w rms, peak 900w.
czy to wystarczy żeby obliczyć V zamkniętej obudowy, czy ktoś kto wie oco chodzi mógłby mi pomóc? z insturkcji wynika +-28l + objętość głośnika - jakieś 30,75l.
pomóżcie;)!
impendence 2+2 ohm,
frequency response 30 - 1kh
spl 85db
Fs 35 Hz
Vas 28 l
Qms 13.86
Qes 0.67
Qts 0.64
Xmax 12.9 mm
Xmag 14 mm
DC coil resistance Re 1,8+1,8
inductance 2.84/0.9 mH

ale tam pyta o wiele więcej? wystarczy wprowadzić te które podałeś i jest ok?

Najlepiej wpisz sobie wszystkie ale te co podał ALTON wystarczą. Proponuje przejżeć strone, jest tam opis tego programiku;)

dzięki!

dzięki!

rzeczywiście działa - szkoda tylko, że optymalna obudowa to 128l. żeby ją zmieścić w bagażniku chyba zostane przy 30l podanych orzez producenta. przynajmniej dokładnie zobaczyłem na wykresie ile strace;)
pozdro,
j.

WinISD jest dosc niedokladny (mi tez czasami jakies kosmosy wychodzily) - lepiej zassij BassBox'a 6 i dopiero symuluj...

WinISD jest dokładny, ale trzeba się trochę pogimnastykować (tylko wytrzymałość mocowa jest źle obliczana). U mnie wyniki WinISD w dużej mierze pokrywają się z wynikami z BBP6 - z niewielkim rozrzutem. juur, uwzględniłeś wpływ wytłumienia ?

wytłumienie?

wytłumienie?

nie mam pojęcia jak to zrobić:(
oczywiście, przy budowie skrzynki miałem zamiar dołożyć maty/wygłuszenie wewnątrz i coś na zewnątrz ale jak to uwzględnić przy projektowaniu to mogę się tylko was pytać.
więc pytam: jak mam to zrobić;)?
każda sugestia zostanie zanalizowana i mam nadzieje, że coś z tego wyjdzie.
thanks from the mountain.

Dwa posty wcześniej podałem Ci link do tutoriala WinISD, w którym jest to opisane... zalecam większą uwagę w czytaniu postów :)

Powrót