• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nietypowy glośnik do suba - obudowa closed +panel SUB150 + aktiv EQ ..coś a'a B&W ASW650

Reakcji
0
Witam szanowne grono,
zmuszony jestem napisać ponieważ mózg wywrócił mi się już na lewą stronę
- wesprzyjcie mnie wiedzą i doświadczeniem pls :)

zanim napiszę czego szukam, może zaczniemy od tego co mam:
B&W 602S3 napędzane Onkyo SR805 + panel Irka Sub150 (wersja 140W @ 8 Ohm)
-ten ostatni obecnie napędza niskim pasmem moje dwie dwie paczki DIY 3way
gdzie siedzi m.in. STX 30-100-4-SC @ 50Litrów w obuudowie Closed - dwie takie paczki spięte w szereg

...wiem...wiem B&W602 nie nadają się do muzyki... zresztą podobnie jak te STX'y... i jak akustyka pomieszczenia w bloku z wielkiej płyty z rezonansem @42Hz... no ale jak się nie ma co się lubi to sie lubi co sie ma :/

teraz sub:
w planach miał wjechać TIW250 w 50L BR
ale przypadkiem wjechało to Oknyo- a wraz z nim korekcja przetworników i akustyki pomieszczenia opracowana przez laboratorium Audyseey: MultEQ XT -ZBAWIENIE - jestem zachwycony możliwościami tego systemu (http://www.audyssey.com/technologies/multeq)
wykastrowało z wysokich 602'ki i powyciągało jako tako niskie z STX'ów i rezonanse pomieszczenia -w tej chwili dźwięk wyciąga dosyć gładko już od 30Hz (26Hz też czuje jeszcze wyraźnie)
-tylko paczki 3way muszę pogonić, chciałbym ciutkę szybciej i trochę bardziej muzykalnie
obecnie cięcie stereo/sub mam ustawione na 60Hz - jak wyżej to zamula sub, jak niżej to zamulają 602'ki chodzące w BR (zamula w moim odczuciu ;))

dlatego szukam głośnika do suba, raczej do obudowy zamkniętej, który bedzie miał (raczej) dużą skuteczność przy niskich częstotliwościach i da się wyprowadzić aktywną korekcją - z tym ostatnim raczej nie będzie problemu (system posiada resztę głośników do kina - dlatego szybkośc przede wszystkiem niemniej wytrzymałość mocowa @30Hz byłaby wskazana - system pod muzykę ale czasami obejrzeć film też fajnie skoro już jest)

teraz moje typy:

SLS12
TIW250
Dayton RSS315HF
IT mds 12DVC
Mivoc XAW 310
STX 12.2.500.2x4.F.S.PP (1szt jako 8Ohm) lub 12.2.500.2x2.F.S.PP (2szt jako 8Ohm) - nie wiem co lepsze

Nic więcej nie umiem wymyślić

pewnie Dayton tylko wzmak do wymiany, ten Intertechnik pod sub150 wydaje mi sie chyba najbardziej optymalny ale z uwagą wysłucham co mi doradzicie - boje się tych samochodówek STX'a może PawełS mnie uspokoi bo chyba je maglował solidnie

ten Intertechnik pod sub150 wydaje mi sie chyba najbardziej optymalny ale
kilka osob mi narzekalo na ten model ze sie nie sprawdza w domu :/

bardzo fajny glosnik, ale 4r :/

boje się tych samochodówek STX'a może PawełS mnie uspokoi bo chyba je maglował solidnie
o sam glosnik sie nie boje - dobra konstrukcja. ale brzmieniem raczej do kina domowego (sam taki mam przygotowany do budowy ;) ) no i sa dosc prądożerne :/

jak ciebie stac to bierz TIWa ;)

jak ciebie stac to bierz TIWa ;)

no właśnie ta cena boli - jednak 750zł to jest trochę kasy - niechętnie bym aż tyle wydawał bo będą duże wyrzeczenia ;)
niemniej jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt - ponieważ pojawiło się "dobrodziejstwo" aktywnej equalizacji na subie chciałbym rozkoszować się impulsem obudowy zamkniętej z wyciągniętym dołem, zupełnie wykluczyłem obudowy BR.

i stąd tiw odpadł bo charakterystyka w skrzynce zamkniętej nie ta,
sls12 symuluje się ładnie, tylko trochę za mała wytrzymałość mocowa w paśmie <40Hz
Paweł potwierdziłeś moje obawy co do STXów i ich brzmienia - dlatego też odpadają.
zastosowanie głośnika 4r mnie nie przeraża - jestem świadomy że podpinając pod wmak 8Ohm muszę być bardzo ostrozny - sub ma grać tak jakby go w ogóle nie było - tzn tylko dyskretnie uzupełniać dół - także jestem spokojny o ilość prądu na końcówce mocy jeśli tylko głośnik nie będzie prądowym potworem.

załączam pliki do winISD
Pokaż załącznik 8317
STX 30-100-4-SC grają w 50L CL i wyciągają teraz gładko od 30Hz - także elektronika zrobiła kawal dobrej roboty
-stąd wlaśnie wziął się pomysł na MDS12 np 80L CL - byłby dobry impuls i zejście az po filtr subsoniczny ;)
hehe ale to tylko teoria - dlatego właśnie założyłem ten wątek :)

może wspólnymi siłami pojawi się jakaś inna ciekawa opcja na głośnik, który można poddać korekcji barwy w zamkniętej skrzyni

Paweł potwierdziłeś moje obawy co do STXów i ich brzmienia - dlatego też odpadają.
dlugi czas uzywales duzo gorsze modele i byles zadowolony - cos tu nie pasuje :p
w takim razie wybierz nowsze modele domowe. brzmieniem sa juz lepsze niz to co miales

http://audiotransducers.com/pl/27cm/138-wavecor-sw270wa01.html tu masz niedrogi glosnik do suba. ale 4r

http://www.wavecor.com/html/sw310wa01.html
http://www.wavecor.com/html/sw263wa01.html
modele 8r nieco drozsze

A może jakiś peerless,wavecor?

nie pomyślałem o wavecor -własnie sprawdzam
- w grę wchodzi SW270WA01 (ok. 380zł, niestety te z alu membranami to wydatek >250Euro więc nawet nie sprawdzam ;) )
Xmax tego SW270 to 11mm i w obudowie zamkniętej siada wytrzymałość od 40Hz w dół
- czyli wlaśnie w paśmie w którym miałby głównie pracować
...peerless'a sls12 też to dotyka jakby nawet bardziej, tylko sls12 nadrobi to trochę wyższą skutecznością

zalączam plik WinISD .wdr z parametrami tego WAVECOR SW270WA01: Pokaż załącznik 8318

podkreślam tylko raz jeszcze że to co napisałem powyżej wnioskuję z symulacji komputerowych (załączam tez pliki żebyście wyciągnęli mnie z (o)błędu ;) - nie słyszałem wavecor'a ani sls12 w zamkniętych budach z korekcją sygnału, wierzę jednak że wspólnymi silami i z Waszym doświadczeniem znajdziemy w dwa tygodnie jakąś ciekawą opcję do takiej instalacji

PS
Miejcie proszę na uwadze, że system jest dość specyficzny- najpierw następuje wypłaszczenie charakterysyk każdego głośnika z osobna przez system audyseey, a potem rozdział aktywną zwrotnicą wzmacniacza, która w obecnej konfiguracji łączy je na 60Hz, stąd jeśli mamy mieć -6db@60Hz to głośnik będzie wyciszany już od 30Hz (dla filtru 6db/oct) lub od 40Hz dla 12db/oct (nie wiem jaki stromy jest filtr w tym wzmaku ale zapewne jeden z tych dwóch) w zakresie np 50-100Hz audyseey i tak będzie musial wszystko wyciszać żeby zachować liniowość dźwięku a jego mozliwości sa ogroniczone więc w tym przedziale głośnik wcale nie musi być głośny ;)
Stąd też jeśli chodzi o prądożerność / skuteczność to musimy mieć na uwadze jedynie pasmo poniżej <40Hz

---------- Post dodany o 12:00 ---------- Poprzedni post o 11:53 ----------

dlugi czas uzywales duzo gorsze modele i byles zadowolony - cos tu nie pasuje :p

No właśnie Paweł poprzednio sam sobie wymyślałem, składałem i potem się tym katowałem bo nie było kasy na zmiany ;)

dzisiaj nie chce powielać swoich błędów i wole się poradzić bardziej doświadczonych akustyków żeby sie nie wpie****ić ;)

PS miałem też w małym aucie mds'a 08 spietego z focalami na przodzie i zachwycałem się muzykalnością dolnych rejestrów :)
- chciałbym mieć to teraz w domu skoro zebrałem kilka groszy i przyszedł czas na wymianę sprzętu

Ostatnia edycja:
Xmax tego SW270 to 11mm i w obudowie zamkniętej siada wytrzymałość od 40Hz w dół
nie patrz na te symulacje w winisd - to niewiele pomaga

...peerless'a sls12 też to dotyka jakby nawet bardziej, tylko sls12 nadrobi to trochę wyższą skutecznością
i szczerze mowiac to jedyny plus jaki widze tego glosnika. latwo go napedzic
mialem go jedynie w b-r wiec wiecej sie nie wypowiem

SLS12
TIW250
Dayton RSS315HF
IT mds 12DVC
Mivoc XAW 310
STX 12.2.500.2x4.F.S.PP (1szt jako 8Ohm) lub 12.2.500.2x2.F.S.PP (2szt jako 8Ohm) - nie wiem co lepsze
TIWusia w takim towarzystwie to nie wypada ;)

nie patrz na te symulacje w winisd - to niewiele pomaga
winisd ma chyba skopane liczenie tego ;)

Zdecyduj się jaki rozmiar :P
z 10 cali zdecydowanie tiw chociaż w subie się będzie marnował ;)
Ma jednak chyba największe możliwości mechaniczne w tym kalibrze, w sam raz do korekcji .
Nie myślałeś nad 3way ? ;)

Zdecyduj się jaki rozmiar :P
z 10 cali zdecydowanie tiw chociaż w subie się będzie marnował ;)
Ma jednak chyba największe możliwości mechaniczne w tym kalibrze, w sam raz do korekcji .
Nie myślałeś nad 3way ? ;)

No włąśnie szkoda tego tiwa w OZ ciętego na 60Hz
właśnie wsiadam na stereo + sub i jestem zadowolony (małe pomieszczenie, kiepska akustyka - z subem jest lepiej)

rozmiar się nie liczy ;)
szafa 100 litrów też może byc
trafiłem na dyskusje w podobnym klimacie - tylko tam był poszukiwany głośnik do OZ max 40Litrów do pracy we 3way -także moje wymagania są dużo mniejsze
-i faktycznie trochę się wywraca jakby do góry nogami czego się szuka bo dotychczasowe f3 wynikające z natury głośnika przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie
całośc tutaj:
http://www.audiostereo.pl/glosnik-basowy-do-ambitnych-3-droznych-z-korekcja-dsp_102758.html

wychodzi, że szukam czegoś co będzie skuteczne i odrobinę wytrzymałe przy 30Hz, a resztę się przyciszy :P
może dwa tańsze 10 cali... duże dziwne możliwości się pojawiają

Powrót