ja za 70 zlotych zlapalem na allegro 2 szt uzywanych tonsilowskich 16/40/1 w naprawde fajnym stanie,dokupilem na balickiej w krakowie 11/100 za rowiez 70zl(2 szt) co do zwortki to poszalalem ;] wziolem sobie do serca slowa Yosiego_80 , ktory kiedys wspomnial ze jezeli ma byc liczona zwrotnica to im wyzszego rzedu tym lepiej,i ze wieksza jest szansa na zgranie glosnikow. tym sposobem stalem sie wlascicielem zwrotnicy P-2-18 ze stajni janbo (podzial na 2,7k i 18db/okt) co prawda skrobnely mnie one troche ja dobrze pamietam 68zl/szt :/ ale wygladaja naprawde solidnie (grube druty cewek,solidne kondy, calosc dosc ciezka). dzieki efektywnosci obu glosnikow 91db obylo sie bez tlumika. obudowy mialem prawie za free, terminale + tunele br to jakies 20zl na allegro. calosc gra naprawde ladnie na mojej yamaszce r-3 (cos kolo 60W na 8R) naglasnielem tymi malymi kolumienkami nie jedna impreze i konkurowalem z altusami 110 (na nieoryginalnej basowce) i na jakims wzmaku techniksa. powiem ze dawaly rady,basu wiadomo ze takiego z 16cm nie bedzie, ale halasu troche narobily ;] w domku wspomagam je 20/80/2 i jest ok w moich paru m^
jezeli chcesz sie zmiescic w 200 zl proponuje zastapic zwrotnice czyms prymitywniejszym , i szukac jakiejs dobrej okazji na uzywane glosniczki ~15cm na allegro , do tego 11/100 lub arv. jak dobrze pokombinujesz to moze sie zmiescisz.
PS:mialem jedno z podobno udanych wytworow alfreda - lw800 , niech sie schowa przy moim 20/80/2, wiec przypuszvczam ze te EW nie beda specjalne
pozdrawiam