• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowa obudowa

Reakcji
0
Witam wszystkich Kiedyś zakładalem post dotyczący zmiany obudowy. Miałem mały sub w obudowie band-pass troche cienki ale jak dla mnie to narazie wystarczeł. Postanowiłem jednak zmienić obudowe i co sie okazało po zmianie na b-r z i prawie 3 razy większej obudowie !! sub zaczął grać o wiele lepiej. Mam jednak jeden problem, co prawda sub schodzi dosyć nisko i jest go miło posłuchać, jednak nie jest tak samo słyszalny w całym pokoju. Najlepiej gdy stawiam go otworem b-r do przodu wtedu w rogach pokoju wszystko bardzo fajnie słychać. Mam w związku z tym pytanie czy coś źle zrobiłem z obudową że sub jest dobrze słyszalny tylko w niektórych miejscach w pokoju, i czy dało by sie to jakoś poprawic ? :)

może dałes za wielkie pudno i poprostu sub niepotrafi tak dobrego sićnienia akustycznego wytworzyc w pokoju ?? Napisz o tym subie coświęcej ...jakiej średnicy głośnik, jaki litraż pudła...z jakiej grubości płyt masz to pudło ...jakie BR

ten sub jest mały głośnik ma ok 10 cm średnicy litraż obudowy ok 6l br średnica 10 dług chyba 25 cm o ile dobrze pamiętam az sam sie dziwie ze on tak nisko potrafi zabucześ kanapa stoi od niego co prada 2 metry ale czuć na niej drganie w oryginalnej obudowie fabrycznej nie było nawet o tym mowy. A płyty to wiórowa 20 mm Tak czy siak mam zamiar zbudować do niego inna obudowę tylko problem w tym ze niewiem jakie dokładnie wymiary wziąśc poprostu bede eksperymentował, ta obudowa co mam jest sześcienna uszczelniona od wewnątrz szpachlą na kantach i wyłożona wykładziną. ( bez wykładziny wydawało mi sie ze gra gozej :))

Powrót