• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowe klocki do zestawu

Hmm...
Znawcą nie jestem dlatego chce jeszcze dopytać.
Ten z Twojego linku to 3k3, czyli 3,3kR.
Wcześniej była mowa o 3,3R... i metalizowanym, już się zakręciłem trochę ;)

Pakując tam jeszcze bez dedykowanej zwrotki sam kond 8,2uF nie zjaram GMSów? Oczywiście podkręcając pokrętło z rozsądkiem. Wtedy darowałbym sobie i nie kupował w ogóle 6,8uF, a boję się go uszkodzić :)

ten tweeter gra najlepiej ciety w granicach 3kHz II rzedem
cwiczylem go i aktywnie i pasywnie

lepiej w jego przypadku nie zchodzic z podzialem ponizej 2,5kHz
a jego dzwiek to zadna rewelacja
simplex 25 gra wg mnie lepiej i mozna go bez problemu nizej obciac

Czyli 8,2uF + 0,35mH i jest ok 3,kHz, dlatego radzę wziąć tego kondka. Na pierwszym rzędzie wziąłbym max 6,8uF choć i tak radziłbym uważać.
A działałeś też coś z korektorem impedancji? bo bez niego nie ma rewelacji szczerze powiedziawszy.

Hmm to widzę po raz kolejny zdania są podzielone - mnie kompletnie simplexy(vify) nie przekonały, ani 19 ani 25.

yli 8,2uF + 0,35mH i jest ok 3,kHz, dlatego radzę wziąć tego kondka.

nie zgadzam sie
nigdy jeszcze nie stosowałem tak dużego kondensatora na wysokotonówke
musi nieżle sypac ale co kto lubi
Na pierwszym rzędzie wziąłbym max 6,8uF choć i tak radziłbym uważać.

na I rzad to max 4,7 jak ma glosnik grac i przeżyć to granie
A działałeś też coś z korektorem impedancji? bo bez niego nie ma rewelacji szczerze powiedziawszy.

nie ma to prawda
przydało by się z tym powalczyć

moja propozycja dla tego głośnika to:
6,8uF i 0,5mH
5,6uF i 0,33mH
4,7uF i 0,2 lub 0,16mH

niżej bym nie zchodził

Hmm to widzę po raz kolejny zdania są podzielone - mnie kompletnie simplexy(vify) nie przekonały, ani 19 ani 25.

podzilelone nie podzielone
rozmawialiśmy i uznaliżmy, że 19 to kupa i tu sie zgodzilismy
ale 25 daje rade i warto sie nim zainteresowac

ten tweeter gra najlepiej ciety w granicach 3kHz II rzedem

To może sprecyzujmy - chodzi Ci o miejsce podziału, czy o cięcie?

nie zgadzam sie
nigdy jeszcze nie stosowałem tak dużego kondensatora na wysokotonówke
musi nieżle sypac ale co kto lubi

Hmm coś faktycznie w tym może jest, bo nie widziałem większego niż 7,2(z dwóch) i 7,5uF konda w oryginalnej fabrycznej zwrotce, nawet za grubą kasę z głośnikami umożliwiającymi niski podział. Czy sypie? Słuchało już kilka słyszących osób i nie narzekali, mimo iż nie ma jeszcze korektora ;/ 2,2uF mi brakło.

Powrót