• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy Głośnik STX

Reakcji
0
Witam, Mam zamiar stworzyć Konstrukcje 3way na nowych głośnikach STX. jako niskotonowy chce włożyć dwa głośniki W.STX.12.2.500.4.F.S.MC
(((12" nominal diameter 500 W Program Power 300 W AES Power Handling 4 Ohm Nominal impedance 91 dB Sensitivity)))

Jako średniotonowy zastosuje : GDM 17-180-8 SC impedancja 8 Ω , rozmiar 17cm
moc nominalna 180W

jako wysyokotnowy TWEETER TONSIL GDWT 12-19/150

i do tego jakąś zwrotnice Jamo albo STX do 60 zł sztuka
a wzmacniacz DAP Audio P900 Albo Sharp sx8800
buda ma 125L i strojona na 30 hz
Jest jakiś sens składania atkiego zestawu? bedzie sluzylo to glosnej muzyki dubstp hardstyle i drumbas

Ja bym na Twoim miejscu wykonał projekt 3-Way STX, tylko zmodyfikowal zwrotkę pod bas 12'. Wtedy miało by to ręce i nogi.

Niestety Twój pomysł nie ma rąk i nóg. Na takiej zwrotce uniwersalnej nigdy nie wiesz jak się zachowają głośniki, i podejrzewam, że nie analizowałeś ich charakterystyk i parametrów, zanim doszedłeś do wniosku, ze chcesz je połączyć. Na pewno zagrało by to, ale czy dobrze? To jak loteria z małą szansą wyganej.

Ja bym na Twoim miejscu wykonał projekt 3-Way STX, tylko zmodyfikowal zwrotkę pod bas 12'. Wtedy miało by to ręce i nogi.

Niestety Twój pomysł nie ma rąk i nóg. Na takiej zwrotce uniwersalnej nigdy nie wiesz jak się zachowają głośniki, i podejrzewam, że nie analizowałeś ich charakterystyk i parametrów, zanim doszedłeś do wniosku, ze chcesz je połączyć. Na pewno zagrało by to, ale czy dobrze? To jak loteria z małą szansą wyganej.

Czyli jakbym zamówił u kogoś zeby mi zrobił zwrotnice pod te glośniki to już lepiej by było tak? nei bardzo oriętuje sie a zestaw ma robić Grom niskim pasmem;) czywiście też musi mieć jako tako jakości;)

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Jest tylko jeden uzasadniony powód robienia takiej konstrukcji: wyrzucenie kasy w błoto... Patrząc na to zestawienie od razu widać że dobierasz głośniki pod kątem ,, byle jak najwięcej watów"

nie dobieram w ten sposób głośnikow tylko lubie Grom niskim pasmem;) dlatego buda zestroiłem na 30 hz ;) bede słuchał dubstepu na tym wiec oczekuje monego niskiego basu i sporo dB

Powrót