• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy PC, cena maksymalnie 3 tysiące.

3-3.2k to górna granica więc chyba jednak zostanę przy C2D i dobrej karcie graficznej.. AMD jakoś do końca mnie nie przekonuje..

Nie na temat...

Vista przy Win7 odpada w przedbiegach. Dziś mój HP rozwinął skrzydła przy Win7. Aero działa na full bez zająknięcia!

3-3.2k to górna granica więc chyba jednak zostanę przy C2D i dobrej karcie graficznej.. AMD jakoś do końca mnie nie przekonuje..
Prosze nie ;)

i5 kosztuje około 700 zł, który wydajnościowo jest jak Phenom X4 945. Czyli cenowo bardzo mocno konkuruje. Do tego świetnie się podkręca, także już zupełnie przebija układy AMD. Poczytaj sobie więcej o nich. Do 3k myślę, że bez bez problemu powinieneś się zmieścić.
To świetny pomysł !! Zapomniałem że cała platforma pod i5 jest sporo tańsza...

Intel Core i5 750 2.66 GHz BOX 723,00
Gigabyte GA-P55-UD3 420,00
Samsung SpinPoint F3 HD502HJ (500GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300) 171,00
Cooler Master Elite 334 czarna 143,00
OCZ Stealthxstream 600W SLI 271,00
Kingston DDR3 2x2048MB 1333MHz CL9 BOX 305,00
Sapphire Radeon HD 4850 Dual Slot Fansink 1GB DDR3 PCI-E Battlestations Edition BOX 434,00

Wartość produktów: 2467,00 zł

Maiłbyś kompa z bardzo mocnym prockiem przygotowanego na potężną grafe. Póki co i tak odpalisz na tym każdą gre na FULL :)

To zamiast tego4850 zmieści się w cenie z Radeon 4890 HIS 1GB 2xDVI (PCI-E) Turbo o której pisał rafal20

No i ładny zestaw : )

Przedstawię zestaw koledze i pewnie się na niego zdecyduje..

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli kolega jeszcze wstrzyma się chwilę z zakupem to może tym bardziej skorzystać na fakcie, że lada dzień wchodzi nowa seria Radeonów 5xxx . Zatem ceny układów starszych powinny spaść w dół, tylko trzeba na do dać im trochę czasu.

Ewentualnie jeśli taka opcja wchodzi w grę, a komputer jest potrzebny na już, można zakupić taka jak koledzy proponują Radeona 4850 ewentualnie 4870, bo w bardzo podobnych pieniądzach ostatnio można je wyrwać, a później przeskoczyć na coś wydajniejszego.

Według mnie nie ma sensu pchania się w najwydajniejszy i najdroższy układ Radeona jeśli niedługo wchodzi nowa seria (ponoć bardzo udana się szykuje po pierwszych testach) kart.

nonameplum 4890 jest o 100zł droższy od 4870 a wydajnościowo dużo lepszy. Nie rób już koledze wody z mózgu. Zakupi drogi zestaw, włączy np nowego NFS shift lub Crysisa a tu przycina...
Może ją potem sprzedać i straci niewiele.
Do core i5 może być - jak woli intela, ale z grafami nie mieszaj już.
Co do shifta to lepiej chodzi na Nvidi, ale to gra marketingowa nvidi i jej nakłaniania do jej technologii.

[ Dodano: 2009-09-28, 00:25 ]
A seria 5xxx szybko nie stanieje, na razie kosztuje ok 1400-1500zł - proszę Cię.
Przecież przez ten czas nie będzie grał w "mario"

rafal20 spokojnie. Nie mówię przecież, że od razu po wyjściu najnowszej karty graficznej ma lecieć do sklepu i wydać kasę za friko za to, że nowość.
Różnica plasuje się na poziomie 150 - 200 zł także już problem kupującego czy chce dokładać. Zawsze można więcej w monitor dołożyć, który jest z reguły bardziej długoterminowym zakupem.

kolego w komputroniku ta różnica jest mniejsza.
Seria 5xxx już wyszła.
ps czekając można w nieskończoność, gdyż ciągle coś wychodzi.
Zrobi jak zechce

Powrót