• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy projekt 3way

Reakcji
17
Kusi mnie aby spróbować zrobić kolumny 3 drożne z dużym głośnikiem niskotonowym -12 lub 15 cali jak na rysunku. Obudowy zrobiłbym z pełną kratownicą w środku, ale żeby nie nadawały się tylko do pieca, potrzebuję waszej pomocy przy konkretyzowaniu projektu. Wstępnie myślę o SB34 lub SB42, Satori MR16 i coś na górę. Zapraszam do dyskusji.

zacofany jestem strasznie z rynkiem glosnikow :(
ale z 15" chyba bedzie problem z wyzszym basem

Kusi mnie aby spróbować zrobić kolumny 3 drożne z dużym głośnikiem niskotonowym -12 lub 15 cali jak na rysunku. Obudowy zrobiłbym z pełną kratownicą w środku, ale żeby nie nadawały się tylko do pieca, potrzebuję waszej pomocy przy konkretyzowaniu projektu. Wstępnie myślę o SB34 lub SB42, Satori MR16 i coś na górę. Zapraszam do dyskusji.

Przepraszam, ale kojarzy mi się tylko z jednym... tzn. z browarem (ale chyba taka była intencja).
Na ten moment mój wkład merytoryczny to to, że jak już to jestem za wersją bardziej fit, tzn na 15''.

Z tych dwóch osobiście bym poszedł w SB34 . Zejście podobne jak z 42 a efektywności i mocy i tak nie zabraknie. Faktycznie trochę koszący jest układ 4 drożny ale 16tka Satori też sobie poradzi. Można zawsze dać wersje MW i spokojnie zejść bardzo nisko z dolnym podziałem ;-).

Ostatnia edycja:
Jestem ciekaw ile zwrotka będzie na tak niskie cięcia kosztować. Jeśli będzie pasywna oczywiście :) .

Też chodzi mi po głowie podobny projekt 3 way aktywnie z dołem na sb34 w oz i wstęgą founteka neo pro 5i, pozostaje mi tylko dobrać coś dobrego na średnice.
Joule_White2-2.jpg

Paweł czy robiłeś już coś na SB34, bo jestem ciekawy czy bas z tego głośnika będzie niski i szybki ? W tej chwili słucham mojej wersji CONTRIV i niskie zejście jest, ale bas jest bardzo miękki, co nie do końca mi się podoba. Co do tego zestawu byś proponował na górę ? Na pewno nie chciałbym, żeby to była wstęga. Czy BR powinien być z przodu czy z tyłu? Czy na podstawie konstrukcji i wymiarów głośników można określić o ile przesunąć względem siebie front niskotonowca i średniaka? Czy bez robienia wstępnej konstrukcji, da się w miarę zoptymalizować kształt obudowy? Tyle pytań na początek wystarczy.
Pozdrawiam Janek

Paweł czy robiłeś już coś na SB34, bo jestem ciekawy czy bas z tego głośnika będzie niski i szybki ? W tej chwili słucham mojej wersji CONTRIV i niskie zejście jest, ale bas jest bardzo miękki, co nie do końca mi się podoba. Co do tego zestawu byś proponował na górę ? Na pewno nie chciałbym, żeby to była wstęga. Czy BR powinien być z przodu czy z tyłu? Czy na podstawie konstrukcji i wymiarów głośników można określić o ile przesunąć względem siebie front niskotonowca i średniaka? Czy bez robienia wstępnej konstrukcji, da się w miarę zoptymalizować kształt obudowy? Tyle pytań na początek wystarczy.
Pozdrawiam Janek

Jeszcze nie ale w perspektywie kilku najbliższych miesiecy jest 4 drożny projekt na SB34 w OZ więc może być ciekawe doświadczenie :D.

Może ktoś z doświadczonych forumowiczów by mi pomógł na początkowym etapie? Mam jeszcze możliwość w krótkim czasie pociąć formatki na profesjonalnym sprzęcie, bo niestety firma mi się rozleciała. Będzie trochę rzeczy na sprzedaż.
Pozdrawiam

Niby Vas ma wplyw na sztywnosc zawieszenia ale czy to ma to tez odnosi sie do "szybkosci" woofera to nie wiem. Podobno Eton 13ka to 'szybki' woofer uzywany w Avalon, Focus Audio ale $ i w bass reflex. Co do mid to wolalbym 13ke bo cone break-ups sa przesuniete wyzej i latwiej by bylo go ozenic z wieksza iloscia wysokotonowych, szczegolnie jesli myslisz o wstedze.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Powrót