• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowy sub. a moze az SUB;]

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
no wlasnie. aktualnie mam stereo na ARZtach. 20L BR. jednak piernicze wszelkie BRy i robie Horny. nie ma co sie szczypac, dla mnie audio to podstawa, wyglad i funkcjonalnosc pokoju idzie na dalszy plan. mialem remont w chalupie i pozbyme sie mebli z pokoju (na szczescie) czas na nowe meblowanie...
przyszedl mi w zwazku z tym kolejny pomysl...
zamieszczam linka i chyba kazdy zrozumie:] hehe:
http://home.arcor.de/lionking16/betthornbilder/
tak tak. subwoofer w lozku, dlaczego nie? jedyne ogranioczenie to takie ze musi byc miejsce jeszcze na posciel:P wiec mysle ze 2/3 dlugosci spokojnie moga byc przezaczone na moje wydumki....
kolejna sprawa: chce miec TUBE! nie moge zniesc tych pseudo subow, mulenia, rzucania ochlapami... kocham precyzje, dokladnosc i zaj(fajny)ebisty impuls! zwracam sie z ogroma prosba do znawcow tematu szczegolnie Umberto, ktory ostatnio siedzi w tym temacie i innych zapalencow o sugestie, pomysly i koncepcje... ja nie znam sie na tubach... nie mam nawet godnego oprogramowania:)
jaki glosik zastosaowac? co tu duzo gadac stawiamna BSW, bylem zachwycony 12calowka, ciekawe jakby zagrala z tubce... 15 cali tez powinno sie zmiescic, na styk ale moze jakos...
moze sa jakies inne fajne opcje? nie musi byc to cos ogromnego, mam nie za wielkie pomieszczenie. mysle ze 350-400L da sie wyskrobac;]
chce a raczej MUSZE tego zasmakowac...
budrzet... rozsadny, jednak chce wydac kase na cos wartego kazdej zlotowki, na cos z czego bede zadowolony, tak bylo w przypadku 124II .
napedem bedzie zapewne moj ulubiony janek w wersji ok 300-350W - mysle ze styka:)
pozdrawiam:)

mIKI, wg mnie dobrze myślisz, jednak nie piernicz zaraz wszystkich BR :-)
Jeślli tylko masz miejsce to jak najbardziej, a zważając na opinie umebrta to nic tylko robić. Ja bym zaryzykował, choć jeśli będziesz robił w najbliższym czasie nowe stereo to cub będzie zbędny, zgadnij dlaczego.

nowe stereo powstanie najszybciej pod koniec wakacji. poki co chce sprobowac takiego polaczenia...;] lozko i tak mam robic na zamowienie wiec zrobie w nim suba;)

heh... napewno super bedzie ci sie filmy ogladalo na takim lozku :), przy kazdym wybuchu i cioebie bedize z niego wysadzalo hehe:)
ciekawe jak to bedize gralo, zycze powodzenia w pracy, no i oby spotkanie w wakacje u ciebie wypalilo ;P w takim razie :)

mIKI, projekt z linka z tego co pamietam zawiera błędy.Kiedyś z Tomaszo go analizowaliśmy.
Aby być w pełni zadowolonym z tuby basowej,tzn.uzyskać konkret zejście,należy użyć woofera co najmniej 15 cali.Sam kombinowalem z 12 calowcami lecz niestety jest to okupione ogromnymi wymiarami a ponadto już w okolicy 40Hz głośnik przekracza xmax.
Najfajniej wychodzi subik z 18 calówką,zejście do piekieł a przy tym wymiary akceptowalne.
Niestety,nie ma róży bez kolców.Potrzebny konkret piec,300 czy 400 W to stanowczo za mało.
Dlatego właśnie zdecydowałem się na 154II,już przy 300W można śmiało ściany wyburzać :lol:
Jedynie do przenoszenia należy zamawiać dźwig,waży skubany ładnie.

To co Ty sugerujesz (linka) wydaje się być kapitalnym rozwiązaniem,nie tracimy miejsca w pokoju co przy takich gabarytach jest dość istotne.No i "W" kapitalnie się wpasuje pod materacyk :wink:
Tylko kurcze,troszkę wysokie to łóżko będzie :???:

w zasadzie taka jest koncepcja ze to lozko ma byc takie wyzsze, zeby mozna bylo sobie posiedziec;)
ale jednak patrzac na twoja konstrukcje to jednak jest juz za wysoko, czy te proporcje mozna 'rozciagniac' zrobic nizej a szerzej?

No jak by się pobawić to i pare cm można by uszczypać że tak powiem.

i4xj92xwoz4laqvfmed.jpg

Też mam już kase na głośnik basowy w granicach 300-400zł czyli starczy na BSW 15" ale tez starczy na eminenca Kappe PRO. Umberto co t bys polecał? Czas myśle o tubce by Tomasz na dwóch estradowych STX 30CM.

dj_zibi, tu nie ma co myśleć,wsadź po prostu paramole w hornresp i sam zobaczysz co wyjdzie.

Ja kurde sie wpakowałem w kilomaxa,leży i czeka na wzmaka.Nie wiem czy sie doczeka :???:

no wlasnie i mi kappa po glowie chodzi....
Umberto masz moze jakies linki do materialow, programow itp. chcialbym troche 'liznac' wiedzy na ten temat;)

Taka kosntrukcja stacjonarna ma ogromny minus, po 1 problem z ustawieniem, skad wiadomo że bas bedzie prawidłowy w miejscu odsłuchu , po 2 na samym łózku efekt moze byc mizerny :D

z opini kilku osob takie rozwiazania w pomieszczeniach wytwazaja takie cisnienia.... poruszaja cala masa powietrza w pokoju mysle ze na brak basu nie da sie narzekac;)
zwlaszcza ze zazwyczaj siedze dokladnie na przeciwko lozka:>

mIKI, teoretycznie tak, ale z doświadczenia z subami wiem, że niskie tony rozhcodzą się tak dziwnie, pojawiają się w tak dziwnych miejscach, że naprawdę nigdy nie wiadomo, kiedy będzie dobrze. Trzeba próbować i już.

skad wiadomo że bas bedzie prawidłowy w miejscu odsłuchu
Tu się mylisz Budziu.
Tuba z natury jest kierunkowa,i to dość mocno.Ale w małym pomieszczeniu jest to pomijalne,bas pięknie wypełnia całość.Ja swoją ustawiałem różnie przeróżnie,różnic praktycznie brak.
A w danym wypadku kiedy ona będzie leżała zwróć uwagę na powierzchnię promieniującą.
Z innymi typami obudów subwooferów bywa różnie,w jednym miejscu jest bas,w drugim nie ma.W przypadku tuby ten problem nie istnieje,przynajmniej u mnie.

mIKI, chyba zapomniałeś o jednym szczególe nawet bardzo waznym, a mianowicie kierunkowosc. Jak to słuchac jak na tym leżysz :lol:

EDIT:
umberto mnie wyprzedził o 1min :P

ŁukaszN napisał:
chyba zapomniałeś o jednym szczególe nawet bardzo waznym, a mianowicie kierunkowosc. Jak to słuchac jak na tym leżysz

A co za problem,nogi na sciane,łepetyne spuścić do wylotu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Powrót