• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowy system do konwersacji - luźna dyskusja

tomekk_

Woźny
Członek ekipy
Reakcji
109
Hej,

Juz pare osob mnie o to meczy i sam sobie zdaje ze system PM w vB jest kiepski, dobry byl 10 lat temu.
Draze temat od jakiegos czasu i znalazlem dwa 'produkty' ktore integruja sie z vB:
http://www.arrowchat.com/
https://www.cometchat.com/

Sa to dwa potezne softy do chatowania. W stylu facebook'a - okienka na dole, tworzenie kanalow itp. itd.
W trzy tyłki opcji, naprawde.

Ja mam mieszane uczucia, co o tym sadzicie? - poklikajcie w demo, pobawcie sie.
Ew. przejscie na ktorys z w/w produktow oznacza ponownie zbiorke i rezygnacje z shout boksa - gdyz nie bedziemy utrzymywac 3 roznych mechanizmow do rozmow.

Nie spieszy sie.
Dzieki.

pomysl dobry, ale sam system chat mi sie nie podoba
teraz userzy by mnie meczyli cale dnie tutaj a nie na gg :p

szkoda ze systemu PW nie da sie zmienic :(

Moim zdaniem vB jest już bardzo słabym skryptem do forum. Może byśmy się zrzucili na (jak na dzisiejsze standardy) najlepszy skrypt - XenForo? Genialne wtyczki, podstawowa funkcjonalność już gwarantuje to, co musiałeś tutaj instalować Tomku :)

Tam można sobie tworzyć grupy do rozmów, genialny komunikator prywatnych wiadomości, żyć nie umierać po prostu. Wbudowana świetna przeglądarka zdjęć, po prostu wszystko już jest.

Ostatnia edycja:
Nie pamiętam, ale było ograniczenie czasowe na dalsze uaktualnienia. W każdym wypadku rozszerzenie o następny rok to tylko 40 USD w razie potrzeby. Licencja jest dożywotnia, tj. możesz zakupić XenForo w roku 2015, wygaśnie w 2016 (na dalsze uaktualnienia skryptu, tj. nowsze wersje) a w 2020 kupisz przedłużenie na rok za 40 USD.

Moim zdaniem 40 USD to jakieś grosze i można co rok zbierać, a raz, że zaoszczędzi to czas Tomkowi (ile można się bawić w te dodatki, ponieważ biedny vB ich nie posiada?) i generalnie nerwów.

Ostatnia edycja:
Nie chcialbym z forum robic chatu, tak wiec luzne podejscie i stad w zasadzie te wtyczki mi sie nie podobaja, w zasadzie to oddzielny soft niz wtyczka.

Co do zmiany skryptu.
Troche juz wladowalismy w vB i nie sadze aby to forum bylo tak spore zeby trzeba bylo zmieniac zmieniac caly skrypt.
Brakuje nam niewiele do radosci, w zasadzie ten system PM jest kiepski.

Jak juz zmieniac to moze pod vb 5, tam jest to chyba lepiej juz zrobione - bedzie taniej, czesc wtyczek i ZZ winny zadzialac.
Ale szczerze nie orientowalem sie w temacie w ogole.

Moim zdaniem chatbox jest średnio żywy, mało kto i kiedy tam coś napisze. Lepiej jak ktoś tu wspomniał zmienić system PM bo jest mało wygodny.

Największym problemem jest fakt że na forum mało co się dzieje, a nowy system pw czy nowy silnik niewiele tu pomogą...

No tak...!
Dołączyłeś wczoraj masz 10 postów i podstawy do komentowania

Jak sie mało dzije to zrob cos i pokaz

I wg regulaminu posiadanie dwoch kont jest zabronione
Grozi za to ban na oba konta

Ostatnia edycja:
Powiedziałem nieprawdę?:)

Może 20 postów dziennie, kiedyś na godzinę było więcej:))
A na forum przepychanki - nowy silnik, więcej moderatorów itd.
Jeszcze chwila i każdy aktywny użytkownik, poza brencikiem, będzie modem:)))
A Ty, swoim zachowaniem, na przykład tu, też nie zachęcasz do spędzania tu czasu - zdaj sobie z tego sprawę. Chcesz mnie banem przestraszyć?:))))
Mógłbym napisać że byłem tu gdy Ty na chleb mówiłeś bep, tylko po co?:))

Przejdźmy zatem do meritum.
IMO zmiana bez większego znaczenia.
To co by się przydało to dział - testy, w których można by umieszczać testy firmowego i nie tylko sprzętu - od domowego, poprzez CA, aż do profesjonalnego.
Pomogłoby to obecnym userom i dałoby szansę przyciągnięcia kolejnych.

Powiedziałem nieprawdę?:)

Może 20 postów dziennie, kiedyś na godzinę było więcej:))
A na forum przepychanki - nowy silnik, więcej moderatorów itd.
Jeszcze chwila i każdy aktywny użytkownik, poza brencikiem, będzie modem:)))
A Ty, swoim zachowaniem, na przykład tu, też nie zachęcasz do spędzania tu czasu - zdaj sobie z tego sprawę. Chcesz mnie banem przestraszyć?:))))
Mógłbym napisać że byłem tu gdy Ty na chleb mówiłeś bep, tylko po co?:))
Wtedy tez tak sie zachowywałeś?

Wykonuj powierzone mi zadanie czyli pilnuje porządku
A od dzis napewno mocniej zwrócę uwagę na ciebie

Przejdźmy zatem do meritum.
IMO zmiana bez większego znaczenia.
To co by się przydało to dział - testy, w których można by umieszczać testy firmowego i nie tylko sprzętu - od domowego, poprzez CA, aż do profesjonalnego.
Pomogłoby to obecnym userom i dałoby szansę przyciągnięcia kolejnych.

Moze nie jest to takie zle. Z drugiej strony to forum o bardzo waskiej tematyce DIY audio. Tu chyba nikt nie szuka testow gotowego sprzetu.
Ludzie raczej szukaja rozwiazan i jak to na forum, zadaja mniej czy bardziej oczywiste pytania.
Nie ma tez co spodziewac sie 2mln odwiedzin miesieczne i nie wiadomo ilu nowych tematow. Tematyka 'waska', a pokolenia sa obecnie jakie sa.

Faktem jest to, ze portal moglby zostac rozruszany w jakis sposob.
Ale ogolnie temat forum od tej strony jest w gestii Pawla S.

Porządek to jedno, a straszenie banem to drugie IMO :)

Ale ja mam na myśli testy szerzej pojęte - nawet niekoniecznie gotowych kolumn, ale też klonów, samych głośników, itd itp.
Przydałoby się i budowałoby to bazę danych i opinii na temat konkretnych rozwiązań.
Wystarczy przejrzeć jakim problemem są poszukiwania sprzętu z car audio.
Poza tym nie spotkałem jeszcze nigdzie takiego działu.
A myślę że byłaby to całkiem słuszna idea.

Tomku - problem polega na tym że naprawdę ruch tutaj jest generowany przez kilku stałych członków i parę randomowych osób,
w sumie IMO poniżej możliwości tej tematyki.
I jedynym rozwiązaniem jest jakaś zmiana. Bo jeśli to nie nastąpi to zaraz stworzy się z tego konferencja kilku osób.
Pytanie czy chcemy sobie wmawiać że wina stoi po stronie wszystkich innych, czy tego że forum nie idzie z duchem czasu, wypełniając potrzeby przeciętnego usera ?

wypełniając potrzeby przeciętnego usera ?
Wpaść, skopiować i uciec ?
Ja jestem zdania że lepiej jest mniej użytkowników którzy są naprawdę zainteresowani zabawą w DIY niż osób które wpadną na chwilę zapytają dwa razy, walną focha że ktoś nie odpowiada albo poprawia jego pisownię i znika.

Druga sprawa to coraz mniej osób dzieli się swoją wiedzą i nowych artykułów w zasadzie nie ma o niczym.

Robiąc forum dla wybrańców daleko się nie zajedzie imo.

Nie ma już rang VIP za artykuły?
Konkursów zrobić nie można, przynajmniej z raz na rok - sponsor się zawsze znajdzie.

No ja wciąż powtarzam o konkursie ale coś nie idzie. Problemem są warunki żeby nagród nie zgarniali tylko doświadczeni.

Konkurs na najlepszy artykuł wylaniany w duże głosowania przez osoby zarejestrowane przed ogłoszeniem konkursu. Wygrać może każdy, aby tylko stworzył art związany z tematyką forum. 3 miesiące czasu, potem głosowanie tydzień i koniec:)
Wszystko musi być autorstwa biorących w konkursie i jazda:)
Najlepiej nagrodzić że trzy miejsca żeby zachęcić, albo i więcej-jakimiś forumowymi zabawkami.
IMO nic prostszego

Powrót