• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

O co chodzi w ładowarce

Reakcji
1
Z góry przepraszam, jeśli to nie ten wątek, szukałem właściwszego, a potrzebuję pomocy.

Kupiłem ładowarkę uniwersalną do akumulatorów wkrętarki (standardowa marketowa wkrętarka).
Sęk w tym, że akumulatory mają styki + i -, a w ładowarka (uniwersalna) ma +, - i jeszcze jeden styk po środku inie wiem co to jest - ładowarka nie ładuje. Co to za styk (bo nie ma oznaczenia) i czy można to jakoś przerobić, by ładowała zwykłe akumulatory od zwykłych, popularnych, tanich wkrętarek?

Może pin zwrotny, który blokuje tranzystor w ładowarce i rozłącza prąd ładowania? Pomierzyłeś napięcia w niej?

Zwykle 3ci styk w akumulatorach służy do pomiaru temperatury pakietu. Pytanie czemu nie ładuje jest dobre, być może ładowarka sie aktywuje gdy ma pomiar temperatury. A moze ten styk służy do czego innego. Gdyby chodziło po miar temperatury to być moze dąłoby się ja oszukac zwykłym rezystorem.

Powrót