• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

O dwoch identycznych glosnikach...

Reakcji
0
Witam

Mam takie pytanie odnoscie artykulu zamieszczonego na Home diyaudio.pl pt. " Polaczenia glosnikow". Chodzi mi o to co zyskam jesli bede miec dwa identyczne glosniki, ale zasilane z odrebnych wzmacniaczy o tych samych paramatrach??? I tu tak
1. jesli te glosniki bede pracowac w odrebnych obudowach
2. jesli te glosniki beda pracowac w jednej wspolnej skrzyni wyliczonej dla polaczenia akustycznego tych glosnikow:
a) normal 2 glosniki
b) iso - baric 1 para glosnikow

Chodzi mi oczywiscie o subwoofery.

Gdzie moge znalezc jakies dane o iso-baric...?

Pomożcie mi.

pozdr

jeśli będą dwa głośniki zasilane z dwóch wzmacniaczy, to zysk będzie +6dB. Wyliczenie jest proste:
jeden głośnik daje ciśnienie p
dodadjesz drugi głośnik, który też daje takie ciśnienie.
Wypadkowe ciśnienie to 2p, a z wzoru 20*log10(2p/p)=6 [dB]
Powinno tak być dla głośników w osobnych obudowach, jak i dla wspólnej obudowy, oczywiście jeśli głośniki będą pracowały w tej samej fazie.
co do isobaric to się nie wypowiem... ;)

W iso-baric będzie tylko dodatkowe +3dB wynikające z dwa razy większej mocy.

Czyli wunika z tego jasno, ze najlepiej i najefektywniej bedzie zastosowac zwykle dwa subwoofery ale nie w pol iso-baric... nawet ten wzrost o 6 dB :). Bo mam jeden glosnik, ktory posiada spl=91dB, czyli po dwoch takich glosnikach bede miec 97 dB... czy tak...?

I mowicie, ze nie ma znaczenia, czy one bede pracowaly w jednej skrzyni czy w osobnych..?

pozdr

no tak , ale chcialem sie o tym upewnic >> zobaczyc to jako licczby...

Dzieki za pomoc tak szybko pomoc w tym temacie..

pozdr

Powrót