• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

OBL-15 Troels Gravesen

Reakcji
0
Co sądzicie o tym projekcie? Działa ktoś w ogóle na forum z Open Baffle?

Miałem kiedyś kolumny DTQWT troelsa i grało to naprawde pięknie poza 2 mankamentami... Bass był niezbyt tzn brakowało mu zejścia i masy (konturowość, szybkość, dokładność na najwyższym poziomie) oraz minimalne braki w najwyższych rejestrach. Powodem jest spora kopułka ale z tym da się żyć, bo znowu dynamika i energia talerzy jest niesamowita.

Miał ktoś do czynienia z Odgrodami na dużych głośnikach? Może ktoś gra na tych kolumnach?

Bardzo ciekawi mnie odtwarzanie niskich tonów w stosunku do DTQWT.

Parametry moze nie zachecaja, ale pomiar wskazuje na odtwarzanie bez problemu 40hz. Troels pisal we wczesniejszych projektach OB, dlaczego nie stosuje ulubionego przez wielu Eminence Alpha 15.

Przerabiałem głośniki o wysokim QTS w odgrodzie i brakuje im strzału, kontroli.
Dlatego Troels zastosował niższe QTS i, co za tym idzie, musiał założyć dodatkową kompensację w zwrotce dla basu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co sądzicie o tym projekcie? Działa ktoś w ogóle na forum z Open Baffle?

Miałem kiedyś kolumny DTQWT troelsa i grało to naprawde pięknie poza 2 mankamentami... Bass był niezbyt tzn brakowało mu zejścia i masy (konturowość, szybkość, dokładność na najwyższym poziomie) oraz minimalne braki w najwyższych rejestrach. Powodem jest spora kopułka ale z tym da się żyć, bo znowu dynamika i energia talerzy jest niesamowita.

Miał ktoś do czynienia z Odgrodami na dużych głośnikach? Może ktoś gra na tych kolumnach?

Bardzo ciekawi mnie odtwarzanie niskich tonów w stosunku do DTQWT.

Ogrody też będą nastawione na szybkość i dokładność na basie. Czym napędzałeś te potwory? Bo z moich doświadczeń wynika, że takie kolumny nabierają więcej mięcha gdy są napędzane wzmakiem o mniejszej kontroli (mały DF) Np. Nie za mocną lampą albo niskomocowym A klasowym tranzystorem. Dobór DACa też istotny.

Powrót