• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obliczanie TS metodą dodanej masy

Reakcji
0
Szukam i szukam, i nie mogę znaleźć tutoriala na obliczanie parametrów TS metodą doklejanego ciężarka. Interesuje mnie wyłącznie metoda z wzorami liczonymi na piechotę.
Wkładanie głośnika do skrzyni jest nie praktyczne.
Chodzi mi po głowie tester parametrów TS.

parafka napisał:
Wkładanie głośnika do skrzyni jest nie praktyczne.

Jasne, najlepiej sluchac glosnika z masa dodana :)
W dobie komputerow to nie mam pojecia kto bedzie liczyl T-S na piechote. Jeszcze jak napiszesz ze robisz pomiary recznie punkt po punkcie to sie wszyscy na forum posmiejemy :)

Szkoda, że to takie śmieszne.
Niedługo napięcie też będziecie mierzyć PC-tem.
Chciałem zrobić mały mierniczek TS a tu takie Chichy,
że ktoś bez PC z SW chce to robić.

Co tu śmiesznego. Ja tak mierzyłem dla testów aby porównać wyniki do tych komputerowych i co wyszło, ano to że miernik unit za 300zł się nie nadaje niestety, za duży błąd pomiaru i za mało miejsc po przecinku przy pomiarze przy tak małym napięciu 1-3V. Także albo kolego miernik za 2000zł albo komputer.

[ Dodano: 2009-05-26, 21:52 ]
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12974&highlight=pomiar

[ Dodano: 2009-05-26, 21:53 ]
Potem gadałem z Soundwave na PW i wyszło że miernik jednak za słaby.

możnaby zrobić taki miernik na precyzyjnym DACu i ADC i zaprogramowac obliczenia w uC ale po co skoro można nacisnąć measure odczekac 5s i gotowe

Powrót