• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obliczenie indukcyjności, bez przekroju zwoju...

Reakcji
0
Witam!
Mam małę pytanko odnośnie indukcyjności, otóż wzór na indukcyjność cewki(solenoidu) wygląda tak: L=( Ux(N^2)xS )/ l, gdzie
n-liczba zwojów
s- przekrój
l- długość
No i pytanie: o co chodzi z tym przekrojem, bo w technikum uczyli mnie, że jest to pole przekroju jednego zwoju. W internecie na różnych stronach piszą, że jest to przekrój cewki. Muszę obliczyć na podstawie danych indukcyjność, ale nie mam podanego przekroju, tylko średnicę cewki, rezystancję, ilość zwojów, no i oczywiście indukcyjność, którą muszę obliczyć teoretycznie. Pani od fizyki twierdzi, że te dane wystarczą do obliczenia indukcyjności, jednak nie znalazłem wzoru takiego w literaturze. POmocy!!POzdrawiam!

To ja wiem, tylko chodziło mi o to, czy ma to być przekrój jednego zwoja czy całej cewki.

To jedno i to samo. Chodzi o przekrój przez który przepływa pole. Ilość zwojów multiplikuje ten przekrój. Jak masz cewke warstwową to sie bierze dodatkowe poprawki na kolejne warstwy i wzór jest nieco wiekszy.

Powrót