• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obliczenie obudowy. Proszę pomóc.

Reakcji
0
Witam. Posiadam głośnik niskotonowy o średnicy 30cm firmy Klotz. Parametry jakie udało mi się ustalić:

fs- 25Hz
Qts - 0,21
Vas - 250l
d - 27,8cm
spl - 94db

Czy na ich podstawie da się w miarę precyzyjnie określić objętość obudowy, bo rodzaj to raczej bass reflex skoro Qts tak niski.

Proszę o pomoc.

takiego tematu od dawna nie widzialem :/

masz 3 podstawowe parametry potrzebne do obliczenia obudowy. czytaj, czytaj, czytaj i jeszcze raz licz!

Na szybko z samych parametrów:
Buda br
Litraz duża: wydaje mi sie, ze ok 60L
Długi br min 20cm

W WinISD wychodzi z automatu 29L i strojenie na 49Hz niecałe, czy to nie za wysoko? Na co zwracać uwagę żeby nie przekombinować.

poczytaj czym winisd kieruje sie przy wyznaczaniu "z automatu" to zrozumiesz dlaczego tak wysoko

zrob te 50-60 litrow i bedzie doc uniwersalnie

Zależy mi nie tyle na bardzo niskim graniu jak na bdb impulsie basu, jak bezpiecznie zrobić tą obudowę aby uniknąć lub zminimalizować efekt przeciągania basu. Sorry za stos pytań ale nie konstruowałem nigdy obudów a liczę na Wasze doświadczenie w temacie. Pawel S. Wyglądasz na kumatego :), poradź cuś :)

albo symulujesz i wybierasz cos raczej z przedzialu 45-60 litrow
albo zrob kilka skrzyn testowych i sam ocen w jakiej gra najlepiej ;)
wykresy czy symulacja nigdy nie sa wyrocznia a jedynie podpowiedzia

A jak myślisz Paweł, czy usytuowanie głośnika względem ściany frontowej ( prawo-lewo ) ma większe znaczenie czy można ten aspekt pominąć? Wrzucałeś parametry podane przeze mnie do programu czy tak na czuja te 45-60L?

Sluchaj Pawla, winisd zostaw sobie tylko jako poglad na sprawe alebo do obliczenia dlugosci BR. Ja tez go posluchalem i zrobilem subwoofer w innej aplikacji niz cale forum i dobrze na tym wyszedlem:thumbup:

Powrót