• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obliczenie pojemności subwoofera

Reakcji
0
Dzień dobry, ostatnio kupiłem głośnik marki Mega Kick 38cm 700w. Problem w tym że nie wiem jak obliczyć pojemność skrzyni pod głośnik, bawiłem się w różne programy ale i tak nie wychodziło. Mam nadzieję że pomożecie.

700 watów mocy
15 „średnica kosz / 38 cm
głębokość 155 mm
20-4000 Hz Częstotliwość
94 dB SPL
50 uncji magnes
metaliczny czerwony aluminium stożka
Czarny gumowy przestrzennego
metaliczny-czerwony kosz stalowy
chrom, wentylowane i przykręcone elektromagnetyczny
Zaciski wtykowe chrom

Poszperaj dobrze w necie, jeśli nie znajdziesz pozostaje ci się bawić na słuch, do własnych preferencji ale zabawy z tym będzie co niemiara.

i to potwornym wynalazkiem :D przełamywanie się membrany jest tu wzorcowe ,ale fakt ,że jest to "pomiar" free-air"

Ostatnia edycja:
przełamywanie się membrany jest tu wzorcowe

Nic z tych rzeczy, to tylko zludzenie optyczne, wywolane nagrywaniem video sprzetem o malej ilosci klatek na sekunde, choc najczesciej jest to wynik nakladania sie czestotliwosci rezonansowych/obrotowych. Podobnie jest z wirnikami helikopterow, ktore czasami sa tak fimowane, jakby rotor w ogole sie nie obracal. W przypadku glosnikow ruch membrany jest posuwisto zwrotny, stad wrazenia falowania membrany.

Ostatnia edycja:
PM masz rację ,ale czy można oczekiwać czegoś więcej od takich "świecidełek" ?

Powrót