• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obniżenie napięcia transformatora/zasilacza

Reakcji
0
Witam.
Mam następujący problem.
Buduję zasilacz symetryczny na trafie ts80/9 (2x14,4V) i niestety za mostkiem na kondenstaorach filtrujących (4700uF) bez obciążenia mam 24,5V :( a potrzebuję tam max 22V.
Wiec muszę obniżyc napięcie o 2,5V-3V.
Mam w sumie 2 pomysly: zastosowania szeregowo połączonych 5 diód prostowniczych o odpowiedniej obciazalności na których wystąpił by spadek napięcie o ok. 3V i wlaczenia ich w kierunku przewodzenia (dla każdej gałęzi zasilania ), lub dowinięciu dwóch uzwojeń na trafo ktore by dawaly ok 3V (każde) i włączenia ich w przeciwnej fazie do uzwojenień 14,4 by nastapił spadek napięcia (miejsce na dowinięcie uzwojeń jest).

Teraz mam pytanie:
Czy którykolwiek z tych pomysłów ma sęs? A jeśli przypadkie oba mają to króre rozwiązanie jest lepsze?
Zdecydowanie rozbieranie trafa by odwinąć uzwojenia nie wchodzi w grę.

pozdrawiam
bielok

zależy jaki prąd potrzebujesz
jesli nie chcesz odwijać to pozostaja diody, lub jakis stabilizator napiecia/lub kilka rownolegle

Spory przyrost napiecia po mostku i kondensatorch. Podłącz obciążenie i sprawdz ile będziesz miał wtedy na wyjściu. Często przy już małym obciążeniu napięcia spada.

daj równolegle dwa rezystory 500 ohm 2--5W i sprawdź jakie wtedy będzie napięcie. (wydzieli się na nich jakiś 1W na kazdym)

bywa tak ze uzwojenia trafa są zalane zywicą, wtedy dupa blada pozostają diody. mozna tez skorzystać z sytuacji i zrobić stabilizację. to duzo trudniejsze od diod, ale i duzo lepsze

a co to za zasilacz?
Po co kombinowac z trafem jak 25V czy 22V to prawie to samo. Trzeba tylko sprawdzic ktory element ogranicza to napiecie do 22V

czesc :)

irek napisał:
a co to za zasilacz?
Po co kombinowac z trafem jak 25V czy 22V to prawie to samo. Trzeba tylko sprawdzic ktory element ogranicza to napiecie do 22V

no wiec elementem ograniczającym zasilanie byl ukladzik scalony tda2030 wymienilem dziada na 2050 i wsio ok :)

pozdrawiam
bielok

Tasior, ale on chciał dowinąć i włączyć przeciwnie. W takim praypadku będzie niższe. Jedyny minus tego rozwiązania to niepotrzebnie nieco większa rezystancja wtórnego.

Powrót