• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa 30 l closed-jaki głośnik?

Reakcji
0
Witam mam pustą obudowe 30 l w dobrym stanie i chciałbym ją jakoś zagospodarować.Chciałbym do niej wstawić głośnik o średnicy 20 cm.Ma to służyć jako subwoofer.Jaki głośńik pasował by do tej obudowy?Mój budżet to max 100 zł.Jestem otwarty na propozycje.Pozdrawiam.

Pioneer vsx-505rds mk2
dość mocny więc myślę że da rade.Jakieś propozycje?

Ostatnia edycja:
Tym pioneerem raczej nic nie zrobisz. Z tego, co widzę to ma wyjście niskopoziomowe na suba, więc potrzebujesz jeszcze końcówkę mocy do subwoofera. Chyba nie chciałeś puszczać suba pełnym pasmem, zasilając go z któregoś kanału wzmacniacza?

Suba nie chce pchać pełnym pasmem tylko przez filtr dolnoprzepustowy.Wiem ,że ten pionek jest trochę słaby dlatego nie mam możliwości u kupna głośnika o zbyt dużej mocy.Jakieś propozycje głośników?Suba chce podłączyć do jednego z kanałów wzmacniacza.

Ostatnia edycja:
Suba nie chce pchać pełnym pasmem tylko przez filtr dolnoprzepustowy.Wiem ,że ten pionek jest trochę słaby dlatego nie mam możliwości u kupna głośnika o zbyt dużej mocy.Jakieś propozycje głośników?Suba chce podłączyć do jednego z kanałów wzmacniacza.

Więc skąd weźmiesz filtr dolnoprzepustowy?

Kupię?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A czy ja wam mówiłem ,że mam jeszcze kolumny podłączone do wzmacniacza?Ogłądałem,dużo informacji przydatnych przy podłączaniu suba.

Subwoofer będzie służył do słuchania muzyki:)Jak skończe suba to będę rozważał kupno kolumn bo za jakiś tydzień mam dostać wzmaka samochodowego do którego podłącze suba więc tam będę miał upragniony filtr;)

Rozumiem, że chcesz kupić głośnik, kupić zwrotnicę pasywną (filtr do subwoofera) i to podłączyć pod jeden kanał swojego wzmacniacza?
Potrzebujesz osobny wzmacniacz do subwoofera, aby uczynić go tzw. aktywnym.
Np taki wzmacniacz: http://allegro.pl/panel-wzmacniacz-do-subwoofera-i5322456216.html
To co na razie planujesz nie nadaje się do niczego a już w ogóle do słuchania muzyki..

Jak skończe suba to będę rozważał kupno kolumn
I do tego czasu sub ma grać bez kolumn?:)

Ostatnia edycja:
Może fan pukania xD

Zamiast zwrotnicy, polecam aktywke przed wzmacniaczem, np z advance electronics

Gdzieś widziałem panel subwoofera za 50-70zł z projektu Irka z popalonymi końcówkami, wszystko było gotowe.

Zamiast zwrotnicy, polecam aktywke przed wzmacniaczem, np z advance electronics

Gdzieś widziałem panel subwoofera za 50-70zł z projektu Irka z popalonymi końcówkami, wszystko było gotowe.
Gościu ma problem ze zrozumieniem jak to powinno prawidłowo być spięte aby grało a Ty piszesz a samodzielnym podłączeniu filtru DP w gotowy wzmacniacz? Proszę Cię..

Wiem samego basu nie będę słuchał;)Ale wiem ,że najpierw kolumny kupić a potem robić subwoofer.Ze zrozumieniem nie mam problemów:)Ja się dopiero uczę,a ty jakbyś był moim nauczycielem;)Czy subwoofer mogę na pędzić wzmacniaczem samochodowym?Posiadam taki ,więc myślę że się nada,jest w nim filtr dolnoprzepustowy więc nie potrzebuje zwrotnicy do suba?Chyba trzeba będzie kupić najpierw kolumny:(

Ostatnia edycja:
A będziesz miał odpowiednie zasilanie do tego wzmacniacza samochodowego? Ja bym go sprzedał i kupił wzmaka typowo do suba.
Jest też druga opcja. Powiedz ile chcesz wydać na kolumny to może nie będzie trzeba w ogóle suba robić... :)

Jak już kolumny to używane bym chciał za max 500 zł.Widziałem altony 80,można je kupić w dobrym stanie za nie więcej niż 500 zł.Ponoć są dobre jakościowo.Jak nie te to jakie polecasz?Pokój mam 16m2.Jeśli chodzi o wzmaka to zasilanie mam do niego.Jest to zasilacz do ledów,ma 300 Watów na wyjściu.

Zasilałeś może kiedyś taki wzmacniacz takim zasilaczem?Jakbyś chciał wiedzieć to są takie zasilacze i ja nie jestem jego jedynym posiadaczem.Dolphin123 co więcej możesz mi powiedzieć o tych z piątej oferty?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót