• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa band-pass i buczenie basu

Reakcji
0
witam mam zrobioną obudowę band-pass. mam w tym głośnik Alphard EW 650A, 150W max, 75W RMS. gdy zrobiłem tą obudowę to gra mi, ale jak jest w piosence linia basowa to mo buczy. czy to moze być spowodowane tym, że jest za duża pojemność komor? jak tak to mogę tą pojemność zmniejszyć wytłumieniem?

przepraszam zapomniałem :) każda z komór ma po 25L bo źle przeliczyłem cm^3 na litry... :oops: :cry:

buda może bylaby i dobra, ale do conajmniej dwóch takich glośników...
Dużo za dużo...

aha czyli muszę normalnie zmniejszyć płytami i wtedy wsadzić wytłumienie? aha i jeszcze jedno. do ilu mam zmniejszyć każdą z komor?

to dołoże chyba jeszcze jeden taki głośnik połączony równolegle czyli bedzie tak samo opór 4 Ohmy :) a jeszcze moze jakieś uwagi konstruktorskie macie do owej obudowy?

to jest b-p 4-tego rzedu??
z tego co zauwazylem w konstrukcjach fabrycznych to nigdy niema takich samych pojemnsci w obu komorach - przeanalizuj sobie gotowe konstrukcje

tak 4-tego rzędu. wiem ze nie ma takich samych, czytałem ze komora BR jest większa od zamkniętej

Może tak byc, ale niekoniecznie :P
BTW - zamiast drugiego syfa dokładać sprzedaj alpierda i włóż coś 10 calowego, jeśli ma być tanio to z STXa.

heh. ale nigdzie raczej nie sprzedam tego Alpharda :P ale do mojego pokoju mi styknie, bo mam 12m^3 :P

hcartur napisał:
ale do mojego pokoju mi styknie, bo mam 12m^3 :P
mieszkasz w skrzyni po wielkim subie ? :)

ten twoj glosnik jest malutki, jak chcesz sprobowac bp 4th to 8l/14l@90. to tak na oko po przezyciach z tosilem w bp...

witam. zmieniły się plany :D tzn zrezygnowałem z Band-Pass ponieważ źle zrobiłem to. mam teraz następujące pytanie: do jakiej obudowy wsadzić ten głośnik? jego EBP wynosi 107. narazie mam przygotowaną obudowę zamkniętą, ale w każdej chwili mogę wywiercić otówr na BR. chodzi mi jaką obudowę bedzie lepiej użyc do tego głośnika.

hcartur napisał:
witam. zmieniły się plany :D tzn zrezygnowałem z Band-Pass ponieważ źle zrobiłem to. mam teraz następujące pytanie: do jakiej obudowy wsadzić ten głośnik? jego EBP wynosi 107. narazie mam przygotowaną obudowę zamkniętą, ale w każdej chwili mogę wywiercić otówr na BR. chodzi mi jaką obudowę bedzie lepiej użyc do tego głośnika.
sprobuj 7l@50hz, np 30x20x20 plyta 18mm a br 40mm na 18,5 cm. przerabianie budy cl na br troche nie ma sensu bo br zazwyczaj jest wieksza od cl.

ok. ale soróbuje jeszcze zmniejszyć obudowę, bo narazie mam do testowania jaka bedzie mniejsza, obliszałęm WinISD i wyliczyło mi ze potrzeba 3,59L obudowy a mam koło 10... ;)

Powrót