• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa do Hertz ES 300

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Bardzo prosze forumowiczow o pomoc w dobraniu obudowy do powyzszego glosnika.
Ma to byc subwoofer do kina i bedzie napedzany sub300 od Irka.
Zdaje sobie sprawe ,ze jest to glosnik do car audio i raczej do obudowy zamknietej ale skoro juz mam to chcialbym cos z nim zrobic.
Producent zaleca do tego glosnika obudowe BR 38L.
Bawiac sie Winisd *jako laik* wyliczylem sobie obudowe BR 43L.(mam do tego BR 8.5cm w najwezszym miejscu i dlugosci 33cm-w ksztalcie L).
Prosze o korekte moich obliczen:
1.jpg
2.jpg
3..jpg

Ostatnia edycja:
masz podbicie, tak nie powinna wyglądać charakterystyka amplitudowa.
Powinna "biegnąć linia prosta, po czym nagle gwałtownie opadać" a u ciebie najpierw jest górka, potem opada.

Witam.
Tak wiem ,ze jest podbicie o niecale 3db ale w pomieszczeniu podbicia podobno i tak same powstana. Zalezy mi na obudowie BR do kina (suba do muzyki w zamknietej juz mam).
Zeby uzyskac plaska charakterystyke musialbym dac obudowe > 150L ale wtedy wytrzymalosc mocowa i impuls sa nie do przyjecia + miejsce na pralke.
Glosnik jest nowy i szkoda ,zeby sie marnowal. Jak nikt nie pomoze to zrobie bude 43L strojona na 32Hz. Moja wiedza z akustyki jest bardzo slaba i opiera sie tylko na teorii wyczytanej na tym forum.

Powrót