• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obudowa do suba aktywnego - 2 proste pytanka

Reakcji
0
Witam.
Jakie macie uwagi co do obudowy do suba aktywnego.
#1 Chodzi o wytlumienie obudowy suba - CZY ROBIC JAKIES? z tego co czytalem zdania sa podzielone...
#2 zalozmy ze z wyliczen wynika ze do danego glosnika najlepsza bedzie obudowa o pojemnosci 30litrow. To co z ta elektronika jak w praktyce to robicie, czy robicie obudowe 30l i dodatkowa ODDZIELNA komore na elektronike, czy moze nie robicie oddzielnej komory na elektronike a zwiekszacie np litrasz o 1litr, lub pozostawiacie te wyliczone 30litrow?
pozdrawiam i dziekuje wszystkim za odpowiedzi!

zrób koniecznie oddzielną komorę na elektronikę i uwzględnij dodatkowy litraż dla niej. A z wytłumienie musisz eksperymentować, chyba, że ktoś miał głośnik który chciałbyś kupić i mógłby doradzić jakie wytłumienie najbardziej lubi. Weź jednak pod uwagę, że to co podoba się komuś, nie koniecznie będzie się podobać tobie, pozdrawiam.

ja ci chyba bana dam na pewien czas za te tematy...

ad 1 - wytlumienie obudowy robimy zawsze na sluch!
nie ma zasady ze TRZEBA lub NIE WOLNO wygluszac. trzeba sie pobawic i posluchac

ad 2 - kwestia uszczelnienia
jak nie potrafisz uszczelnic panelu to rob oddzielna komore
jak wiesz ze jest szczelny to nie ma znaczenia

w przypadku oddzielnej komory nalezy pamietac i zapewnieniu wentylacji dla elektroniki!

Pawle co masz na myśli pisząc o wentylacji? Jeżeli masz szczelnie zamkniętą elektronikę to jej nie potrzebuje, a jak jest dla niej osobna komora to już tak?

w sumie to wtedy wentylacja przez BR sie odbywa,a jak nie ma dojscia do BR to wtedy trzeb zrobic gdzies ujscie tej temperaturce z radiatorka...
ale pytanko - czy doliczac powiedzmy 1 litr ktore zajmuje elektronika w obudowie suba? czyli tedy calkowita pojemnosc miala by wynosic :
wyliczone 30litrow + 1litr za elektronike = 31 litrow?

Pawle co masz na myśli pisząc o wentylacji? Jeżeli masz szczelnie zamkniętą elektronikę to jej nie potrzebuje, a jak jest dla niej osobna komora to już tak?
wg Paweł napisał jasno: jedna komora trzeba uszczelnić dobrze panel, dwie komory trzeba pamiętać o wentylacji elektroniki

p.s.
temat byl ogolny odnosnie projektowania obudow, a ze bede korzystal do 2xTDA to inna sprawa :)

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

co do osobnej komory to troche wielki ten sub by byl:
http://www.freeimage.pl/?di=413143517510

zalozylem ze komora suba 30L i pod glosnik o srednicy 25cm
sama elektronika nie powinna przekroczyc objetosci 1L razem z trafem i radiatorem

Robisz komore dla głosnika i przedzielasz scianą i tam wsadzasz panel.
Nastepna rzecz jest taka że obudowa musi miec wzmocnienia w srodku listewki lub inne to również liczysz wiec lepiej dać ten litr czy dwa wiecej.
A co do wytłumiania to Trzeba wytłumiać obudowy zamkniente a obudowy BR już niekoniecznie ale z doswiadczenia wiem że przydaje sie wytłumic obudowe BR a najlepszym materiałem jest wełna owcza i wbrew temu co mówia inni sprawdzi sie lepiej od watoliny czy pianki w subwooferze.

ok rozumiem, że w b-r może i taki panel byłby chłodzony, ale w OZ? Jestem ciekaw bo raczej tego nie zauważyłem w konstrukcjach subów(może nie zwracałem uwagi), wydawało mi się, że wystarczy jak radiator jest zwyczajnie na zewnątrz:P

Adam_85 Bo wstarcyz jak jest radiator jest na zewnatrz.
Kiedyś czytałem pewien artykuł dotyczacy optymalizycji basu i było napisane że bas nie lubi ciepła i stawianie przy kaloryferze piecu czy kominku jest niezbyt udanym posunienciem jeśli to prawda to gorocy panel nie sprawdzi sie w obudowie razem z głosnikiem.

Powrót