Czołem .
Panowie teoria jest bardzo prosta odnosnie TL.
Ukazał sie ciag art. w Elektronice Praktyczniej z 95r. ( nr 2,3 i 4)
Na poprzednich forach temat wałkowany był b. duzo razy .
Praktyka jednak gorsza - nie da się uzyskac b. dobrego efektu bez posiadania troszku doświadczenia , osłuchania sie z głosnikami i pomiarów .
Duza grupa forumowiczów twierdziła ze da się na podstawie f rezonasu głosnika policzyć długosc tunelu ( banalnie prosta sprawa - proste wzory). Pozostaje tylko wypełnic tunel wełna owczą kilka razy zmieniajac jej gęstość . Po czasie jednak głosnik trafiał do obudowy BR iiiii i grał lepiej

. Ja tez tak miałem . Z czasem sie jednak człowiek uczy i po kilku sztukach powinno być sympatycznie
Wspomne takze o rezonatorach - tu bez regulacji objetości ( jedna ścianka ruchoma ) nie warto się brac za ciecie MDFu .
Bez pomiarów istnieje BARDZO DUZE prawdopodobieństwo ze jakośc bedzie gorsza niz w BR gdzie da się "wykonac bez pomiarów" cos co zagra przyzwoicie a nawet dobrze .
Jeśli chcesz usłuszeć jak powinien byc prawidłowy efekt TL to warto wykonac troszku wieksza obudowe zamknietą(05 - 04) postawic w kacie przy scianach i posłuchac z godzinkę ( efekt bedzie prawie identyczny na plus dla TL)
plik jest za duzy do forum jak mi moderator opisze krok po kroku to wstawie tu plik rar ze skanami z EP 95r 2-4 . Wysyłanie wszystkim zainteresowanym na poczty przyprawia mnie o ból karku ;(