• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

oBudowa suba

Reakcji
0
Witam!

Moje pytanie brzmi czy jak bede mial suba zbudowanego ze sklejki o grubosci ok 1,5-2 cm to bedzie gorszy bass od plyty wiorowej o grubosci ok 1cm??

Dzieki!1

Trzymaj skarpety - zaraz zacznie się opierd..nie ;)

Zmień czym prędzej dział na "Akustyka" jeśli nie chcesz poznać wrogiej natury forumowiczów

Heh, co do tego suba z wiórówki 10mm to przypomniał mi się kawał o wyścigu F16 i Kukuruźniaka. Pilot Kukuryźniaka podpiął go linką do F16, po osiągnięciu 2MACH Jeden pilot F16 mówi do drugiego: "Chyba będzie nas wyprzedzał, bo zmienia geometrię skrzydeł".

misku.
Napisz jeszcze jaki glosnik bedzie w tym subie bo dla suba na 15 calowym glosniku w 300 litrowej obudowie to i 22mm plyta woiorowa bedzie slaba. Natomiast w subie na 16 cm glosniku w obudowie 10L, plyta 22mm bedzie az nadto.

W głośnikach niskotonowych chodzi o to że wytwarzają one bardzo duże ciśnienie(ponad 100dB dla dużych głośników) wewnątrz obudowy. W przypadku gdy obudowa będzie z cienkiej płyty to domyśl się co z niej zostanie. W końcu chcesz słuchać głośnika czy obudowy? Jak nie będzie stabilna to ona będzie grała(rezonans).

Polecam płyty MDF 23mm albo jeszcze lepiej OSB 22mm. Ta druga jest trochę droższa ale ma większą gęstość. Zrobiłem z niej 80-cio litrową obudowę do głośnika Magnat Xpress 1201 (180wat 30cm 93db) i nawet przy większych mocach nie wykazuje rezonansów własnych.

jest to glosnik 25 cm 200wrms chyba 93dB(albo 91dB) firmy vtronic. Obudowa ma ok 30 litrow. mam taka sklejke na zbyciu o grubosci 2 cm i ppowinno to wystarczyc??

Dzieki za pomoc!!

Powrót