• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Obwody, światełka i przełączniki - pytanie laika

• Autor wątku Autor wątku yoger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Po pierwsze witam wszystkich. Zarejestrowałem się szukając odpowiedzi na gnębiące mnie od kilku dni pytanie. Mianowicie chciałbym zrobić dość prostą instalację, coś w stylu panelu sterowania głośnikami w pokoju. Szukam pomocy, ponieważ jestem w temacie całkowicie zielony. Całość ma mieć raczej charakter ciekawostki i być jednocześnie prosta. Chcę połączyć 4 głośniki rozstawione w 4 narożnikach pokoju (z podziałem tylko na 2 kanały - lewy i prawy). To jest część banalna, z którą sobie na pewno poradzę. Trudniejszą sprawą jest 'system zarządzania'. Chciałem, żeby do niego przenieść zasilanie głośników, które będą podłączane do panelu z osobna.
Teraz co potrzebuje w nim zawrzeć:
-włącznik/wyłącznik całości (po przestawieniu którego zapala się dioda)
-włącznik/wyłącznik diod (czyli opcja umożliwiająca wyłączenie wszelakich świecidełek - najtrudniejsza do wyobrażenia sobie przeze mnie :P)
-potencjometr regulujący głośność całości
-włącznik/wyłącznik przednich głośników (z lampką sygnalizacyjną)
-włącznik/wyłącznik tylnych głośników (z lampką sygnalizacyjną)

Z większością powinienem sobie poradzić, aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia jak uzależnić lampki jednocześnie od przełączników głównych i włącznika/wyłącznika światełek.

w tym "systemie zarzadzania" maja byc same przelaczniki i diody czy tez koncowki mocy? rozumiem ze maja to byc tylko dwa kanaly i do kazdego po dwie kolumny? jezeli tak to conajmniej dziwne podejscie :)

przejzyj np ten pdf http://www.tme.eu/dok/a25/7000_toggle_switches.pdf i zwroc uwage na to czym roznia sie poszczegolne typy przelacznikow, napewno Ci sie sytuacja rozjasni

wszystko proste ale regulacje głośności bym zostawił, masz we wzmacniaczu. Ale można też na zwykłym potencjometrze logarytmicznym, był by wdrukowany w płytkę z twoimi diodami i przełącznikami. Dwa rezystory, tranzystor, dioda i tylko powielać. Transformator, mostek i jakiś mały kondzioł.
yoger umiesz wytrawiać płytki pcb?

Powrót