• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odbiornik podczerwieni - jak zamontować w obudowie wzmacniacza DIY

Reakcji
0
Cześć.

Kiedyś stworzyłem wzmacniacz i obudowę do niego. Obudowy nigdy nie wykończyłem, bo nie miłem pomysłu, jak zamontować odbiornik podczerwieni typu TSOP31236 na przednim panelu wzmacniacza.
Szukałem w google kilkakrotnie, jednak nic nie wpadło mi w oczy.

Obudowa z MDF, więc "wyrzeźbiłem" stosowny otwór na odbiornik, jednak nie jest to sposób odpowiedni przy lakierowaniu obudowy.

Może macie jakieś pomysły na "okienko" do montażu w obudowie?

Poszukujesz uchwytu w którym zamocujesz odbiornik czy tak jak wcześniej wspomnieliśmy jakiegoś okienka przez które czujnik będzie widoczny? :)

Wpadłem na dziwny i jeszcze nie testowany pomysł. Widzę że masz otwór w pokrętle głośności. Tam siedzi dioda ?
Jeśli nic tam nie ma to może być to otwór na wiązkę dla odbiornika IR. Trzeba by przetestować czy przez tak małą "dziurkę" przejdzie rozkaz pilota.

Ja mam odbiornik na czarnych przewodach wyprowadzony na zewnątrz i położony gdzieś obok tak, że nie rzuca się w oczy.
Plusem jest świetny zasięg, przez dedykowane okienko musiałem celować prosto we wzmacniacz, teraz mogę skierować pilot na dowolną ścianę pokoju i łapie.

Nie na temat...
Mi bardziej by leżało sterowanie telefonem po WiFi, może kiedyś wyrzucę sterownik na ATmedze i włożę jakiś Orange Pi do wzmacniacza, będzie od razu MPD w jednej budzie, ale na razie się z tym wstrzymuję, bo ogranicza to lekko przeróbki w samej końcówce, bo w razie awarii nie ma całego odtwarzacza.

Powrót