• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Odfiltrowanie niskiego basu dla głośników pełno pasmowych

Reakcji
0
Cześć, buduję sobie małe car audio w aucie. W sumie na subwooferze miało poprzestać, ale grając muzyką, którą "słychać na subie" zaczęły mi padać głośniki w tylnej półce (przy bardziej basowy graniu harczą/pierdzą). Nie wiem na ile to kwestia grania niskiego basu, a na ile po prostu głośniejszego niż zwykle granie. Ale wymienić chcę teraz oryginalne głośniki i nie chciałbym kolejnych znowu załatwić.

1. Czy ma sens w ogóle dokładanie jakiś filtrów (teraz kupuje Morel Maximo Ultra Coax 692 MKII - większa moc i lepsza jakość niż oryginalny chińczyk to może ich nie uszkodzę? )
2. Jeśli ma to sens to co założyć, żeby na te Morele dać sygnał od 40/50 Hz w górę. Cały internet przegrzebałem i nie znalazłem gotowca.
3. Nie chcę kolejnego wzmacniacza itp, starczy mi takie audio jakie jest.

Mój układ wygląda tak:
MktngMQ.jpeg

Załączniki

• obraz_2024-10-07_210929728.png
    obraz_2024-10-07_210929728.png
    91 bajtów · Wyświetleń: 0
  • MktngMQ.jpg
    MktngMQ.jpg
    691 bajtów · Wyświetleń: 0
Pierdzieć może bo przesterowujesz radio. Przesterowany głośnik objawia się mniej charakterystycznie, czasem stuka itp.
Najprościej odciąć pasmo takim kondensatorem w szeregu z głośnikiem: https://blackdotaudio.eu/kondensator...3,1393622.html
ale lepiej byłoby odfiltrować sygnał jeszcze przed wzmacniaczem i podzielić go na suba i pozostałe głośniki.

Przy ilu Hz odetnie mi on pasmo? Niby wzory znam ale nie wiem jak to traktować bez rezystora równolegle.

To jest filtr pierwszego rzędu więc ustawiłem dla 100Hz -3dB teoretycznie. A -6dB czyli jakieś sensowne tłumienie będzie dopiero w około 50Hz. Trudno więc powiedzieć dokładnie. Sprawdź czy to pomogło i w razie potrzeby użyj mniejszej pojemności żeby wyżej odciąć.

Znaczy się pomóc nie pomoże, bo głośniki już śmietnik (uszkodzone). Mam nadzieję, że nowych nie spotka ten los.
Myślę, że będzie Ok, też nie chcę całkiem odciąć basów z tych głośników, bo spodziewam się, że dół też mają spoko.

Dziękuję pięknie za pomoc, zamawiam te kondensatory.

Powrót