• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

odtwarzacz CD JVC XL-E3

Reakcji
0
jak w temacie wygrzebałem z piwnicy taki cd i nie czyta płyt. po włożeniu płytka się obróci kilka razy i się zatrzymuje bardziej porysowane prawie nie startują. użyłem płyty czyszczącej ale nie pomogło podejrzewam padnięty laser, nowy kosztuje ok 350zł.

możne ma taki laser na zbyciu (jest to OPTIMA2) :?: :grin:
czy ten odtwarzacz jest wart naprawy i tracenia na niego czasu :?:

Dodano: 2008-10-08, 21:02
dobrałem się do lasera okazało się ze mam OPTIMA 3 a na wykazach jakie znalazłem pisze ze ma być OPTIMA 2 czy to może być przyczyna problemu :?:

tu masz już za niecałe 200zł :)

może jak jeszcze trochę poszukasz to cena będzie taka że opłaca się to naprawić

na początku rozkręcił bym go i spróbował oczyścić

kurdzio, rozkreć go i przedmuchaj sprężonym powietrzem, powinno pomóc. Możesz wcześniej spirytusem.
Witam ziomka z Katowic;)

grzebałem w nim wczoraj w nocy i oto skutki:
- cały czytnik cd to OPTIMA 3 a nie tylko laser jak wstępnie oceniłem ( na boku tacki tez była naklejka)
- przetarłem soczewkę spirytusem salicylowym i i użyłem płytki czyszczącej. no i efektów nie było za bardzo
- na koniec zabrałem się za pokręcenie małym potkiem przy laserze i coś drgnęło teraz płyta czyszcząca rusza 5 raz i jedna stara porysowana płytka od czasu do czasu. nie porysowane płytki z gazet nie działają i nowa nagrana 8x tez nie

Sound Wave, Twój odnośnik nie działa możesz podać jeszcze raz?

eXe, witam :smile:

obawiam się ze dobiłem laser całkowicie. chciałem go jeszcze przeczyścić i rozebrałem go na części pierwsze przeczyściłem złożyłem i już nie ruszył :razz:

Dodano: 2008-10-10, 21:18
laser jest martwy ponoć tego malutkiego czytnika z boku już się ręcznie nie nastawi.
czy jakość tego cd'ka jest warta inwestowania w niego 300 zł za tą cenę mogę kopic nowsza używkę?

Powrót