najlepszym rozwiązaniem jest sterowanie z tabletu/smartfona, a to zapewniają rozwiązania typu XBMC.
To ma jakis sens, bo tani smartfon bedzie zaraz tanszy niz pilot z wyswietlaczem LCD.
Harmony chyba przestali produkować a inne piloty mają chyba mniejsze możliwości konfiguracyjne i są przeznaczone raczej do obsługi sprzętu ze sklepowej półki a nie DIY.
Smartfona lub tablet wiele osób już ma lub niedługo będzie mieć. Już obecnie wśród nowych modeli tel. tych zwykłych jest coraz mniej.
Rozumiem ze mlodzi ludzie nie maja wyjscia i musza ciagle siedziec w necie i na fejsbuniu. No i jak czesto musialbym ladowac takiego smartfonowego pilota co mialby sluzyc mi tylko do przelaczania utworow tak jak w starym poczciwym CD?
Jak ktoś używa smartfona to musi być młody? Ja się jeszcze stary nie czuje choć młodo już nie wyglądam

Na fejsa wchodzę średnio raz na m-c i mi to wystarcza ale np. na to forum zaglądam często i czasami właśnie smartfon się przydaje bo nie zawsze jestem przed kompem.
Przy intensywnym korzystaniu ze smartfona to niestety trzeba go ładować codziennie, ale to jest przede wszystkim telefon i to jego moduł zżera najwięcej prądu.
Jeśli to miałby być tylko pilot to jakiś tablet będzie zdecydowanie lepszy w tej roli. Większy ekran i pewnie bateria starczy przynajmniej na tydzień albo lepiej jak nie będziesz go używał do niczego innego.
Dla mnie kilku-calowy wyświetlacz na odtwarzaczu nie ma sensu, bo żeby coś na nim zobaczyć to muszę wstać z fotela i do niego podejść lub założyć okulary

A w docelowym pokoju AV (jeśli się go kiedyś uda zrobić) to cały sprzęt będzie zamknięty w szafie ala rack, więc wszystkie wyświetlacze, wycieraczki na wzmakach itp. nie będą mnie interesowały.
ps jakiego masz NASa?/ czasem wystarczy podpiąć pod usb kartę audio ( jeśli ma wyjście usb) i kontrolować apką lub "inteligentniejszym" pilotem jak harmony itp
QNAP TS-112. Ma USB ale stoi w szafie w przedpokoju razem z routerem, więc podpięcie pod niego karty audio nie wchodzi w grę. Filmy oglądam po DLNA. Teraz potrzebuję coś co pociągnie z tego NASa flac-i i mp3 i odtworzy je w dobrej jakości i nie będzie kosztować fortuny.
JA bawię sie powoli w to samo. Wnerwial mnie duzy komp (choć i tak slim case) więc zamówiłem androidowego beelink X5II. Na razie walczę z ustawieniami XBMC ale muza i filmy hd działają z NASa, tv za darmo z sieci jest, jeszcze tylko trochę go podkręcić i będzie cacy![]()
No mnie też wnerwiał ryczący wiatrakami komp, który wcześniej służył m.in. za serwer DLNA.
Ten beelink robi też za NAS-a czy tylko za odtwarzacz?
Sa duzo mniejsze a gotowe uzredzenie ma wyswietlacz na plycie przedniej urzadzenia a na kolejny segment audio mam miejsce. Nie mam miejsca na jakis monitor.
To może zabuduj jakiś przenośny odtwarzacz do obudowy "segmentowej"...