• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Oględziny

Reakcji
0
Ogólnie ze Szwecji przywiezione
Próbuję dopasować do nich obudowy - niestety bezskutecznie bez potrzebnych parametrów
BOSE to raczej nie chińska masówka

BOSE to raczej nic specjalnego. Kiedys firma robila ciekawe rzeczy, a dzis kazdy smiec oklejony ich logiem rzuca masy na kolana. Zwykly kosz z blachy nie wrozy zadnych wybitnych wlasciwosci sonicznych.

Głośniki nie są nowe podejrzewam , że to woofery z zestawu AM-5 z 86 roku
Są w doskonałym stanie i grają bardzo ciekawie parametrów do nich nie znalazłem żadnych dlatego ten temat
Wiem , że w tej chwili bose jak i inne niegdyś dobre firmy przestawiły się na oszczędności jednak kiedyś robili dobre rzeczy dla tego nie zawadzi ich wypróbować

n_omyzs napisał:
Zmierz sam parametry :>, JIG to parenascie złotych, a kompa masz skoro piszesz na forum :)

No innego wyjścia nie widzę ;) Chyba że się wybierzesz do kogoś kto pomierzy.

Zawsze możesz zrobic bude testową i popróbowac litraż i strojenie (co i tak warto zrobić). Ale co potem ze zwrotnicą - pomiary i tak potrzebne będą ;)

Próbowałem już z różnymi obudowami i najlepiej spisują się w zamkniętej jednakże grają tak nisko , że niekiedy ich po prostu nie słychać - poprawia to br ale głośnik nie chodzi już tak wydajnie i wręcz słyszalny jest rezonans
Gdzie można nabyć taki tester ?

Być może aplikujesz je z za krótkim tunelem - stąd słyszalny rezonans. Ale bez pomiarów imo ani rusz. Nawet same T-S już coś nakreślą, bo tak to zwykłe błądzenie po omacku.

Tzn miałem na myśli za wysokie strojenie i tak też zrozumiałem słyszalny "rezonans" :P

Caleb napisał:
Tzn miałem na myśli za wysokie strojenie i tak też zrozumiałem słyszalny "rezonans" :P

Acha, no tak ;) Mi się wydawało że chodzi ci o zwiększenie przekroju i o rezonans rury b-r, tyle że sie przejęzyczyłeś ;)

W sumie dopóki cobrav12 nie ujawni co to był konkretnie za basrefleks to możemy sobie tak gdybać i się tylko domyślać co miał na myśli :P

Powrót