• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ogniskowanie

• Autor wątku Autor wątku dst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dst

Reakcji
0
Niedługo powstaną nowe kolumny ale mam jeszcze jedną wątpliwość... będzie to układ 2-drożny 3-głośnikowy D`Appolito.
Czy warto pochylać głośniki niskośredniotonowe tak aby centra akustyczne wszystkich trzech głośników schodziły się w odległości ok 2m (tak jak w Jmlab Mini Utopia)? Czy jest to zabieg bardziej wizualny niż akustyczny??

akustyczny, ale wykonuje sie go, jesli taka potrzeba zajdzie po pomiarach.

Rozumiem że masz na myśli zgranie fazowe sekcji niskośredniotonowej i wysokotonowej??
Jeżeli tak to z tym nie będzie problemu - wysokotonowy będzie cofnięty o jakieś 3cm (w zależności od pomiarów).

Pozdrawiam,właśnie przeczytałem rozdział książki pana J.Krajewskiego ''Głośniki i zestawy głośnikowe'' poświęcony D'Appolito.Niestety nie znalazlem tam odp. na Twoje pytanie,główny nacisk autor kładzie na wlaściwy dobór gł. śred.-nisk. i na odpowiednie skonstruowanie zwrotnicy z nachyleniem chrakterystyki 18dB na oktawę.Nie wiem czy czytałeś tą ksiązkię jeżeli nie to śłużę pomocą.

Powrót