• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

oklejanie hdf

Reakcji
13
Witam pytanie, robiąc gotowy projekt trzeba przeliczać wymiary uwzględniając oklejanie hdf-em (projekt zawiera wymiary ale oklejenie hdf powiększy)

Źle się wyraziłem są podane wymiary obudowy a chcąc okleić hdf powiększą się o grubość hdf-u jakie to będzie mieć znaczenie.

Ostatnia edycja:
Źle się wyraziłem są podane wymiary obudowy a chcąc okleić hdf powiększą się o grubość hdf-u jakie to będzie mieć znaczenie.

Znaczenie będzie miało takie, że będziesz miał sztywniejsza obudowę o wymiarach powiększonych o grubość HDF.

Koledze chodzi o to, że po oklejeniu HDF' em np. 3mm obydwu boków front kolumny poszerzy się o 6mm i czy będzie to miało wpływ na charke i zgranie fazowe.
Według mnie zmiana nie słyszalna, ważne aby była zachowana odległość pomiędzy głośnikami ;)

Coś tam się zmieni umiejscowienie dołka dyfrakcyjnego, ale zasadniczo przy tak małej zmianie nie przejmowałbym się :)

Ja bym przeliczyl obudowe. Czasami te kilka mm na szerokosci obudowy robi duza roznice wizualna. Wplyw na charke bedzie ale tylko na pomiarze. Nie wierze, ze ktos by to uslyszal.

Dzięki o to pytałem odległości między głośnikami ma się rozumieć będą według projektu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chodzi o projekt 10 AWX TL

Powrót