• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Onkyo 605 - problem....

Reakcji
0
Witam

jak wtemacie, mam 2 letnie (okolo) onkyo i od kilku dni wyllaccza mi sie samoczynnie w czasie sluchania muzyki, poejrzewam ze to jakis awaryjny "odcinacz" ale wczesniej tak nie bylo, teraz wystarczy ze odkrece go na 60-65 i juz sie wylacza, a wcale to glosno nie jest, do tego wydaje mi sie ze jeden kanal gra glosniej, sprawdzalem ustawienia wszystko jest na "0"
pomozcie , co to moze byc??

to możę wina kolumn ?
sprawdź na innych.
A jeśli nie masz to zamień lewą z prawą i opisz wrażenia.

sprawdzalem jest to samo... ale glosnosc kolumn wczesniej byla dobra, teraz cos sie stalo...

bardziej mnie martwi to wylaczanie sie ampli... kiedys spokojnie sluchalem na 60 - 65 (impreski) a teraz sie wylacza... i przechodzi w jakis sta czuwania....

skala w ampli to nie wskaźnik mocy !
zależnie od poziomu sygnału na wejściu czy też podbić możesz osiągnąć maksymalną moc ampli nawet przy -10 :P

Sprawdza się tak:
-podłączasz lewą kolumnę zamiast prawej i analogicznie z drugą , nie ruszając ich
potem
-zamieniasz prawą z lewą

Wtedy będzie wiadomo czy to napewno wina ampli.
Zresetuj ustawienia, wszystkie, sprawdź czy może nie zalega tam nadmiar kurzu itd.

hey

ostatnio troche go przegrzalem... az cos zasmierdzialo delikatnie...

przelaczylem kanaly, i okazalo sie ze najprawdopodobniej padl jeden glosnik-chyba cewka...
oby bylo to bo i tak przymierzalem sie do zrobienia nowych :) ampli cenniejsze :)

jeszcze potestuje aby byc pewnym...

jak spaliłeś cewke to istnieje prawdopodobieństwo spalenie też końcówki mocy w twoim ampli.

zmierz cewke ohm'omierzem

a tak na uboczu, nie odpowiadasz na pytania...

Spalenie cewki najczesciej objawia sie jej przerwaniem. WIem bo glosnikow spalilem dziesiatki. Oczywiscie w imie nauki.

najpierw pali sie izolacja i wtedy bardzo czesto robi sie zwarcie i cewka zmniejsza swoja rezystancje a glosnik gra ciszej dopiero na koniec nastepuje przerwanie drutu.

irek, wlasnie takie cos chyba jest u mnie, glosnik gra tyle o ile....

El_liero, ampli jest cale szczescie cale, bo oba kanaly graja identycznie na drugim glosniku

nie jestem profesjonalista, dlatego raczej zgaduje....

El_liero, a nie zmierze ;) o nie mam czym :) dwa ze zdecydowalem sie na nowa konstrukcje, ta kiedys sie zajme z nudow ardziej, moze cos wyjdzie z tego...

a nowa bedzie fajna, wlasnie szukam weny na bude :)

Powrót