• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Opinia na temat projektu

• Autor wątku Autor wątku raul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
kol1.JPG
To mój projekt .Nie znam sie natym ,ale chce zrobić kolumny typu bass reflex , i tu proszę o opinie, czy można wsadzić 2x 30cm niskotonówki i czy trzeba obliczać pojemność obudowy oddzielnie dla pojedynczego głośnika i oddzielać go od nastepnego przegrodą , mam dylemat przynajmniej jezeli połacze 2x niskotonówki to czy na średniaka i wysokotonówke mam liczyć pojemność oddzielnie ?? jako wysokotonowy chce dać TONSIL GDWK 10 / 80 / 7 a średniotonówke ARP 150 a jaki model niskotonowy to sie zastanawiam jakieś sugestie ??

oczywiście można wsadzić 2 głośniki niskotonowe (patrz tonsil zeus), obudowę możesz policzyć dla jednego głośnika i pomnożyc przez 2 (nie musisz robić przegrody, ale przydałyby się wzmocnienia obudowy). Obliczasz obudowę dla głośnika niskotonowego, więc średniotonowy i wysokotonowy to inna sprawa i lepiej je jakoś oddzielić od niskotonowej części obudowy.
Jeśli sie na tym nie znasz, to lepiej zrób sobie coś dwudrożnego...

Może zastanów się co Ci po 2x30cm głośnikach na kolumne... Trzeba mieć naprawdę Ciekawy wzmak by zasilić 4x30cm:D:D Ale jak masz to może być ciekawe:P

Powrót